banner

İyi okul imam hatip mi oldu?




4+4+4 eğitim sistemi ile İstanbul genelindeki en merkezi, bilinen ve tanınan, ulaşımı en kolay 74 ilköğretim okulu imam hatibe dönüştürüldü. Öğretmen, öğrenci ve veliler, "uygulamanın planlı olduğunu, söz konusu okulların daha önceden belirlendiğini" söylediler.

imam hatip4+4+4 eğitim sistemi ile ayrıca ilkokula başlayacak öğrenci sayısında artış, birçok okulda derslik sayısının artırılmaması nedeniyle yeni öğretim yılında sıkıntıları da beraberinde getirecek. Öğretmen ve veliler de 11 Eylül’de başta Edirne İstanbul, İzmir ve Trabzon olmak üzere okulların imam hatip okullarına dönüştürülmemesi için yürüyüş başlatacak, 15 Eylül’de ise Ankara’da kitlesel gösteri yapacak.

Eğitim sendikaları 4+4+4 eğitim sistemi ile dönüştürülen okulların hangi kriterlere göre belirlendiğini bilmediklerini, merkezi ve yeni okulların imam hatibe dönüştürüldüğünü söyledi. Gerek fiziki koşullar gerekse kadro açısından hazırlıkların tamamlanamadığını belirten Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) İstanbul Şube Sekreteri Cemil Kılıç, “Gerekli hazırlıklar yapılmadan oldubittiye getirilerek bu yasa çıkartıldı. Aynı binada normal ortaokullar ile imam hatip ortaokulları birlikte ders görecek, bu öğrencileri pedagojik olarak da olumsuz etkileyecek. Ayrıca seçilen okulların merkezi noktalarda olması ve hiçbir hazırlığının tamamlanmaması, AKP hükümetinin zihninin arkasındaki planı yansıtıyor” dedi.

Eğitim-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak da okulların hangi kriterlere göre dönüştürüldüğünü bilmediklerini kaydederek “Bizim bölgemizde dönüştürülen okullar, merkezi noktalarda ve yeni binalar. Bahçelievler Kemal Hasoğlu İlköğretim Okulu taşımalı sistemle öğrenci aldığı gerekçesiyle imam hatibe dönüştürüldü. Yolun diğer tarafındaki Bakırköy İbni Sina İlköğretim Okulu ise taşımalı sistemle hiç öğrenci almazken imam hatibe dönüştürüldü. Burada imam hatiplerin özendirilmesi amacıyla yeni ve merkezi okulların seçildiğini görüyoruz” dedi.

Okulların 60-61 aylık çocukların fiziksel yapısına uygun hale getirilmediğini belirten Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, İstanbul’da geçen yıl 1. sınıfa 220 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını, bu yıl ise sayının 385 bine çıktığını söyledi. Derslik sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Aydoğan, “Kâğıthane’de de Metehan İlköğretim Okulu’nda bir sınıfta 74 öğrenci, Şehit Adem Yavuz İlköğretim Okulu’nda 70 öğrenci, Çeliktepe İlköğretim Okulu’nda 62 öğrenci, M. Rıfat Yalman İlköğretim Okulu’nda ise 79 öğrenci aynı sınıfta ders görecek. Ayrıca okuldaki sıralar ve tuvaletlerdeki lavabolar da 60-61 aylık çocukların kullanımına uygun değil” dedi.

Sabah ve öğleden sonra olmak üzere eğitim yapan okullarda ders saati karmaşası yaşanacağına dikkat çeken Aydoğan, “İkili öğretim yapan okullarda 6-7-8. sınıflar haftada 30 saat ders yaparken 5. sınıflar 36 saat ders yapacak. Öğlenci olan 1-2-3-4. sınıf öğrencileri okula geldiklerinde 5. sınıfların dersi bitmediği için derslik boşalmayacak, haliyle bazı sabahçı sınıflar öğlenci gruplarla ders yapmak zorunda kalacaklar. 5. sınıfların 8 saat ders yaptığı gün ise aynı dersliği kullanan öğlenci grubu akşam 19.30’da okuldan çıkmak zorunda kalacak” diye konuştu.

Eğitim sistemindeki köklü değişiklik nedeniyle İstanbul’da 5 bin 339 öğretmenin norm fazlası olduğunu anlatan Aydoğan, “Norm fazlası öğretmenlerden 2 bin 166’sı sınıf öğretmeni. Yapılan değişiklikle bu öğretmen arkadaşlarımız çalıştıkları okullardan zorunlu yer değişikliğine uğramış ve sürgün edilmeyle karşı karşıya kalmıştır” dedi.

Veliler tepkili

İstanbul’da çocuklarının okuduğu okulun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesine velilerin tepkisi ise artarak sürüyor. Kartal Zekeriya Güçer İlköğretim Okulu Aile Birliği Başkanı İdil Yücesoy, velilerin okullarının imam hatibe dönüştürülmesine karşı 8 bin imza topladığını, İl Mili Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilen imzalı dilekçelere cevap verilmediğini belirtti. Yücesoy, “Bizim okulumuzun 1500 öğrencisi var ve 3 mahalleye hitap ediyor. Ancak okulumuzun imam hatip bölümü için yapılan başvurular Tuzla ve Cevizli bölgesinden. Yani mahalle sakinleri imam hatibi istemiyor” dedi.

İstanbul'da imam Hatibe dönüştürülen okullar

Adalar: Büyükada İHO - Ataşehir: Yeni Çamlıca Leman Ana İHO - Avcılar: İsmet Yoluç Rodopman İHO - Bağcılar: Hasan Kağnıcı İHO, Hızır Reis İHO, 50. Yıl Adnan Ötügen İHO - Bahçelievler: Bahçelievler Belediyesi İHO, Kemal Hasoğlu İHO, Mimar Sinan İHO - Bakırköy: İbni Sina İHO - Başakşehir: TOKİ İHO - Bayrampaşa: Mobil İHO - Beşiktaş: Mahmut Erseven İHO - Beykoz: Selahattin Karakaşlı İHO - Beylikdüzü: Yakuplu 125. Yıl İHO - Beyoğlu: Hoca İsak Efendi İHO, Kaptanpaşa İHO - Büyükçekmece: Aşiret Dalcı İHO, Batıköy Memurdan Armağan İHO, Büyükçekmece İHO, Kamiloba Beyazlar İHO, Ömer Gültekin-Yavuz Selim İHO, Türkoba İHO - Çatalca: Binkılıç İHO, Kestanelik İHO - Çekmeköy: Mimar Sinan İHO - Esenler: Akşemsettin İHO, Kazım Karabekir İHO, Tacirler Eğitim Vakfı İHO - Esenyurt: Esenyurt İHO - Eyüp: Ebussuut İHO, Fatih Sultan Mehmet İHO, Göktürk İHO, H.İslam Ülker H.Ş. Ülker İHO, Kılıçaslan İHO - Fatih: Fatih İHO, Fethiye İHO - Güngören: Ali Fuat Cebesoy İHO, Güngören İHO, Mehmetçik İHO - Kadıköy: Mehmet Akif İHO, 23 Nisan Zehra Hanım İHO - Kâğıthane: Hamidiye İHO - Kartal: Hürriyet İHO, Öğretmen Zekeriya Güçer İHO - Küçükçekmece: İsmail Hakkı Uludağ İHO, Kumsal İHO, Toki Şehit Çağlar Canbaz İHO - Maltepe: Orhangazi İHO, 120. Yıl Ziraat Bankası İHO - Pendik: Turgut Reis İHO - Sancaktepe: Beyhan Şenyuva İHO, Şakir Demir İHO, Şehit Öğretmen Nurgül Kale İHO - Sarıyer: Mehmet Sevim Ulusal İHO - Silivri: Gazi İHO, İMKB İHO - Sultanbeyli: Anafartalar İHO, Battalgazi İHO, Mecidiye Mahallesi İHO, Mehmet Akif Mahallesi İHO, Necip Fazıl Mahallesi İHO - Sultangazi: Fatih Sultan Mehmet İHO, Mimar Sinan İHO - Şile: Çayırbaşı Fatma Seher Hanım İHO - Şişli: 19 Mayıs İHO - Tuzla: Hacıoğulları Hilmi Sonay İHO, Halil Türkkan İHO, Muzafferda-Güzide Pulur İHO - Ümraniye: Atatürk İHO, Şehit Öğretmen Yasemin Tekin İHO, Ümraniye İHO, Yunus Emre İHO, 60.Yıl Meyveli Bahçe İHO, Fatih İmam Hatip Okulu, Nihat Sami Banarlı İmam Hatip Okulu - Üsküdar: 3. Selim İHO - Zeytinburnu: Toki Seyit Nizam Şehit Semih Balaban İHO

(cumhuriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.