banner

Polis kolejlerine başvurular azaldı




Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; askeri liselerden sonra polis kolejlerine başvurular da azaldı. Bu yıl sadece 155.557 ilköğretim mezunu bu yıl polis kolejinde eğitim almak için başvurdu.

Ankara Polis Koleji Müdür Yardımcısı Orhan Yıldız, Türkiye’de sadece Ankara ve Bursa’da polis koleji olduğunu belirterek, tercihlerdeki azalmayı şöyle açıkladı: “Okullardaki rehberlik servisleri öğrencilerin okul seçimlerini yönlendiriyor. Zaten başvuru sayısı kaç olursa olsun polis kolejlerine kontenjan sayısı kadar öğrenci alınıyor. Her yıl Polis Koleji Aday Tespit Sınavı sonucuna göre en yüksekten en düşük puana doğru o yıl koleje alınacak öğrenci sayısının on katı kadar aday başarılı sayılıyor. Ama koleje başvuru sayısı dikkate alınarak bu sayı Kolej Müdürü’nün teklifi, Genel Müdürü’nün onayı ile arttırılabilir hükmüne göre sınırlı sayıda öğrenci kabul alıyor. Durum böyle olunca da girişlerde taban puanları her yıl bir önceki yıla göre artıyor” dedi.  Rehberlik öğretmenlerinin sadece başarılı öğrencileri polis kolejlerine yönlendirdiğini anlatan Yıldız, şöyle devam etti: “Tercih yapma konusunda uzman öğretmenler her öğrenciyi değil, sadece kazanma ihtimali olan öğrencileri polis kolejine yönlendiriyor. Bu da başvurulara daha az sayıda öğrencinin katılmasına neden oluyor. Rehber öğretmenlerin doğru yönlendirmesiyle öğrencilerin gerçeğe uymayan beklentilerini, yeterliliklerini ve gerçek başarılarını fark etmeleri sağlanıyor. Böylece polis kolejlerine yapılan müracaatlardaki şişkinlikler de azaltılıyor.”

Polis Kolejine Giriş Yönetmeliği’ne göre iki aşamada yapılıyor. Birinci aşama; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Seviye Belirleme Sınavları sonunda hesaplanan Ortaöğretim Yerleştirme Puanına (OYP) göre polis kolejine giriş sınavına katılacak adaylar belirleniyor. İkinci aşamada ise belirlenen adaylar Ankara Polis Koleji’nde mülakat, beden ve yazılı sınav aşamalarından oluşan Polis Kolejine Giriş Sınavı yapılıyor. Adayın, ilköğretim okulunu 3.00 ve daha yukarı diploma notu ile bitirmiş olması ve 16 yaşından gün almış olmaması ve Sağlık Yönetmeliği’nde belirtilen şartları taşımış olması gerekiyor.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.