banner

Siagara yasağına mobil denetim




Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kapalı mekanlardaki sigara yasağının GPS destekli mobil cihazlarla denetleneceğini, bunun işlerini daha da kolaylaştıracağını açıkladı.

''Sağlık Bakanlığı Çalışanları Tütün Kullanımı Araştırması''nın sonuçları, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katıldığı basın toplantısıyla açıklandı.

Türkiye'nin tütünle mücadelede başarılı bir çalışma yürüttüğünü, bu mücadelenin devam edeceğini anlatan Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buna sahip çıktığını, TBMM ve diğer siyasi partilerin de destek verdiğini ifade etti.

''Kanun çıkmasını beklemeyelim''

Sağlık Bakanı Akdağ, 15 yaşın altında çocuk, hamile, kalp, astım ve akciğer gibi kronik hastalığı bulunanların yaşadığı evlerde sigara içilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ''Bununla ilgili bir kanun yapsak uygulanmasının pratik zorlukları olabileceği şimdiden düşünülebilir. O zaman topluma çağrıda bulunalım, buna benzer birtakım kanuni yaptırımların gelmesini evimiz için beklemeyelim. Özellikle hamile, çocuk ve sürekli hastalığı bulunanların yaşadığı hanelerde lütfen sigara içilmesin'' çağrısını dile getirdi.

Sigarada düz paket uygulaması başlatan Avustralya'yı takdirle karşıladıklarını belirten Akdağ, sigara paketlerindeki uyarılarla ilgili yargı kararı veren ABD'de ise ''Yanlış yapıldığını'' dile getirdi.

ABD'de güçlü bir sigara lobisi bulunduğunu, Türkiye'nin bu lobiye hiçbir zaman boyun eğmediğini vurgulayan Akdağ, il yöneticilerinin, sigara yasağı ihlalinde ve bu ihlalin tekrarında daha ciddi cezalar uygulamaları gerektiğini ifade etti.

''Sağlık Bakanlığı Çalışanları Tütün Kullanımı Araştırması''nın sonuçlarıyla ilgili de bilgi veren Akdağ, sağlık çalışanları arasında sigara kullanma oranının yüzde 21'e düştüğünü bildirdi.

''GPS'li takip''

Kapalı alanlardaki sigara yasağı ihlallerinin daha sıkı denetleneceğini açıklayan Akdağ, şu bilgileri verdi:

''Kapalı alanlardaki ihlalleri önlemek için yaptığımız kanunun uygulanmasına yönelik denetimlerimizi yaparken etkinliği artırmak üzere bazı yeni uygulamalara başlıyoruz. GPS destekli mobil cihazlarla izlemeye başlayacağız. Bu işimizi biraz daha kolaylaştıracak. 81 ildeki ekiplerimizle 4 yıl içinde 3 milyon 665 bin denetim yaptık. 82 bine yakın cezai işlem uyguladık ve 25 milyon liranın üstünde de idari ceza kesildi. Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı'na da 4 milyona yakın vatandaşımız müracaat etti.''

''Türkiye biricik ve benzersiz bir ülke''

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcisi Maria Cristina Profili de sigaraya karşı yürüttüğü mücadele ve elde ettiği başarı açısından Türkiye'yi ''biricik ve benzersiz' bir ülke olarak niteledi.

Profili, bu mücadelede sağlık çalışanlarını da çok önemsediklerini ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.