banner

Hedef 2020'de 150 bin yabancı öğrenci




Türkiye, 2020 yılında 7 milyona çıkarak 280 milyar dolarlık bütçe yaratacak olan uluslararası öğrenci pazarından her yıl 150 bin öğrenci çekmeyi hedefliyor.

Yurtdışından Türkiye’ye öğrenci çekmek için geliştirilen projeleri konuşmak üzere Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Çalıştayı düzenlendi. Yurtdışından öğrencilerin Türkiye’ye nasıl getirileceği ve buradaki üniversitelerin tanıtımının nasıl yapılacağı uzmanlar tarafından tartışıldı.

Toplantıda konuşan DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Türkiye’nin küresel eğitim merkezi haline gelmesi gerektiğini belirterek, “Eğitim Ekonomisi İş Konseyi olarak yabancı öğrencileri ülkemize çekmenin yollarını arıyoruz. Dünyada 4 milyona yaklaşan uluslararası öğrenci pazarından pay almalıyız. Türkiye’yi eğitimde bir cazibe merkezi haline getirmeliyiz” dedi.

Aydın şöyle devam etti:

“UNESCO verilerine göre uluslararası öğrenci sayısı yüzde 85’lik bir artış gösterdi ve 4 milyona yaklaşan uluslararası öğrenci pazarı oluştu. Bu sayının 2020 yılında 7 milyona ulaşması bekleniyor. Öğrencilerin seçtiği ülkelere baktığımızda ise gelişmekte olanları tercih ettiklerini görüyoruz. Yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülke Çin. Hindistan ikinci, Güney Kore ise üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye ise 65 bin 459 öğrenci ile Almanya’nın hemen gerisinde, 5’inci sırada yer alıyor. Uluslararası öğrenci pazarı şu an 160 milyar dolara ulaşıyor. Farklı ülkeleri tercih eden öğrencilerin sayısı 7 milyona çıkınca, bu rakam 280 milyar doları bulacak.”

Türkiye’de 27 bin yabancı öğrencinin eğitim aldığını belirten Aydın, bunların 5 bininin akraba topluluklarından geldiğini söyledi. Aydın, “Bu durumun ekonomiye katkı sağlıyor. Üniversitelerin kaliteleri artıyor. Bunun yanı sıra Türk diasporası da yaratılıyor. Hedefimiz 2015 yılında 100 bin, 2020 yılında ise 150 bin öğrenciyi ülkemize çekmek” diye konuştu.

Eğitim sistemimizi yeniden dizayn etmeliyiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş da çalıştaya katıldı. Yalçıntaş, Türkiye’deki eğitim sistemini iyileştirmek gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Küresel bir eğitim merkezi haline gelmeliyiz. Yabancı öğrencilerin sayısını arttırmalıyız. 2023’te en büyük 10 ekonomiden biri olma hedefini koyduk. 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Bu amaca ulaşmak için yeni nesil destekler gerekiyor. Bunlardan biri de eğitim. Üniversitelerimize daha büyük bir havuzdan öğrenci gelmeli. 65 bin öğrencimiz eğitim almak için yurtdışına gidiyor, 27 bin kişi ise ülkemize geliyor. Bu noktada mutlaka cari fazla vermeliyiz. Bu nedenle eğitim sistemimizi yeniden dizayn etmeliyiz.”(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.