banner

En önemli sorun sınıf mevcutları




Sabah Gazetesi Yazarı Sait Gürsoy’un bugünkü yazısı

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran sitemin müfredatı açıklandı. Özellikle ilkokul 1'inci sınıf odak noktası oldu. Bence müfredat AB normlarında, İngiltere'den örnek alınıp iyi hazırlanmış, okul öncesi ağırlıklı bir program. Ancak burada en önemli sorun, sınıf mevcutlarında olacak. Özellikle büyük şehirlerde sınıf mevcutları 80'i aşacak. Bu sınıflarda, 60 ile 71 ay ve 72 ay üstü arasında iki grup öğrenci olacak. Birinci grup okul öncesi yaşında olurken ve hiç eğitim almamışken, ikinci grup okul öncesi eğitimli olacak. Öğretmenlerin çocuklarla tek tek ilgilenebilmesi için sınıf mevcutlarının azami 30 dolayında olması önemli.

Gelelim madalyonun öbür yüzüne. Burada okul öncesi eğitim almış öğrenciler var. 72 ay ve öncesindeki çocukların ihtiyaçlarına yönelik bu sistem onları sıkabilir, okuldan soğutabilir. Bu çocuklara ilk günden itibaren akademik temelli bilgi verilmeyecek.

60 ile 65 ay arasında olanları velileri okula göndermeyebilecek. 66 ve üstü için zorunluluk var. Bazı veliler, çocuklarının fiziksel ve ruhsal olarak gelişmediğini öne sürerek rapor alıyor. Herkesin kararına saygı duyarım. Ancak şunu unutmayın ki, bu rapor ömrü boyunca çocuğun karşısına çıkacak.

Bence ilgili belgeyi Rehberlik Araştırma Merkezleri verebilirdi. Bu uzmanlar çocuğun okula gidip gidemeyeceğini rahatlıkla belirleyebilir.

Yaklaşık 460 bin öğretmene iki gündür mesleki gelişim eğitimi veriliyor. 1'inci sınıf öğretmenlerine oyun ve fiziki etkinlikler dersine yönelik bilgiler aktarılacak. Ayrıca, okuma yazmaya hazırlık hakkında sunumlar yapılacak. Seminerde okul olgunluğu, sosyal bilimlerde problem çözme, müzakereci öğrenci ve öğretmenlik mesleği konuları da ele alınacak.

Sivil hükümetin hazırladığı bir program ilk kez uygulanacak. Aylarına göre çocukların durumu, sınıfların yetersizliği, okula giriş-çıkış saatleri ve seçmeli dersler gibi pek çok konu eleştiriliyor. Her yenide olduğu gibi, bunda da eksikler olacak. Çocuklarımızın geleceği için, birlikte tartışıp, en doğruyu yapmalıyız. Sistemin oturması bir iki yılımızı alabilir.

Keşke bu yeni sistemi pilot bir bölgede uygulasaydık, artı ve eksisini daha rahat görebilirdik.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.