banner

Yargıtay’dan yabancı soyadına red




Diyarbakır'da yaşayan Hasan Basri Selçuk, nüfus kayıtlarında Hasan Basri olan adının Brusk Zander Brandon, Selçuk olan soyadının ise Selçuk Southall olarak değiştirilmesi istemiyle mahkemeye başvurdu.

Yargıtay’dan yabancı soyadına redDiyarbakır 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek Hasan Basri Selçuk'un ad ve soyadını Brusk Zander Brandon Selçuk Southall olarak değiştirilmesine karar verdi.

Kararın Nüfus Müdürlüğü tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'ne geldi.

Kararı bozan Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yabancı ırk ve millet isimlerinin soyadı olarak kullanılamayacağını, yeni takılan soyadlarının Türk dilinden alınmasının zorunlu olduğuna karar verdi. 

Anayasa Mahkemesi de onay vermemişti

Favlus Ay isimli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Süryanice ''Bartuma'' kelimesini soyadı olarak kullanmak istemiyle açtığı davanın gittiği Anayasa Mahkemesi de Soyadı Kanunu'nun yabancı ırk ve millet isimlerinin soyadı olarak kullanılamayacağına ilişkin hükmünün iptal istemini oy çokluğuyla reddetmişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.