banner

Sağlık Bakanlığı’dan aşı uyarısı




Sağlık Bakanlığı, 2012-2013 öğretim döneminde 9. sınıfta öğrenim görecek çocukların Td (yetişkin tip tetanoz-difteri) aşılarının yapılıp yapılmadığının kontrol edileceğini, eksik aşılı olanların aşısının tamamlanacağını belirtti.

Bakanlıktan bir gazetede ''Aşı Uyarısı'' başlığıyla yer alan haberle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Çocukluk dönemi aşılama takviminde, tetanoz ve difteri hastalıklarına karşı aşılamanın, beşli karma aşısı (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci-H.İnfluenza tip b) içinde ikinci, dördüncü ve altıncı aylarda ve 18-24 aylarda pekiştirme dozu olarak yapıldığı belirtilen açıklamada, daha sonra ilköğretim 1. sınıfta dörtlü karma (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci) aşısının içinde, ilköğretim 8. sınıfta ise Td (yetişkin tip tetanoz-difteri) olarak uygulandığı kaydedildi.

Tetanoz ve difteri hastalıklarına karşı korunmanın sürdürülmesi için yetişkinlik döneminde 10 yılda bir Td aşılaması yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8. sınıfta uygulanması planlanan Td aşılarının alımı yapılmış ancak Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan biyolojik kontrollerinde aşıların uygun olmadığı tespit edilmiştir. Yeni aşıların alımı yapılmakla birlikte gerek aşıların alım ve teslimat süreçleri gerekse kontrol aşamalarının zaman alması sebebiyle her yıl okullar kapanmadan önce nisan-mayıs aylarında tamamladığımız Td aşı uygulaması geçtiğimiz öğretim döneminde yapılamamıştır.

2011-2012 öğretim döneminde ilköğretim 8. sınıfta öğrenim gören çocuklarımızın Td aşısı uygulamalarının yapılması için aile hekimlerine, kendilerine kayıtlı 8. sınıf öğrencilerine ulaşmaları ve aşılarını yapmaları talimatı verilmiştir. Ek olarak bu öğrencilerin liselere kayıtları sırasında aşılanma durumları sorgulanarak aşısı yapılmamış olanların aile hekimlerine yönlendirilmesi sağlanacaktır.

Aşı uygulamasının yaz döneminde tamamlanması planlanmıştır. Bu çocuklar, 2012-2013 öğretim döneminde 9. sınıfta öğrenim görecek olup, okullarda aşılanma durumları kontrol edilecek, eksik aşılı olanların aşısı tamamlanacaktır. Hiçbir çocuğumuzun sağlığının riske atılması söz konusu değildir. Çocuklarımızın aşısı eksik kalmayacak şekilde aşı uygulamasının tamamlanması için çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.