banner

Öğrencilerin ‘hatırlatma’ aşıları bu yıl yapılacak




Geçen yılın 8. sınıf öğrencilerine yapılamayan difteri ve tetanoz aşıları bu eğitim öğretim yılında uygulanacak.

Öğrencilerin ‘hatırlatma’ aşıları bu yıl yapılacakSağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, bebeklikten beri 5 kez aşılanan öğrencilerin ''hatırlatma'' dozunun 6 ay gecikmesinin risk taşımadığını bildirdi.

Torunoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde yer alan tetanoz ve difteri (Td) aşılarının ilköğretim öğrencilerine uygulanmasıyla ilgili iddialar konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın aşı takvimine göre bebeklere 2, 4, 6. ve 18. aylarda difteri, tetanoz, aselüler boğmaca, polio (çocuk felci) ve Hib (menenjit) aşısının yer aldığı beşli karma aşı uygulandığını anlatan Torunoğlu, ilköğretim birinci sınıfta difteri, tetanoz, aselüler boğmaca, polio aşılarının bulunduğu dörtlü, 8. sınıfta da difteri ve tetanoz aşılarını içeren ikili karma aşılarının ''hatırlatma'' dozu olarak yapıldığını söyledi.

Difteri ve tetanoz aşılarının ömür boyu koruma özelliği olmadığını, bu nedenle 10 yılda bir hatırlatma dozları yapılması gerektiğini ifade eden Torunoğlu, şunları belirtti:

''Kızamık gibi bazı aşılar ömür boyu korur ama birlikte yapılması gereken difteri ve tetanoz aşılarının 10 yılda bir tekrarlanması gerekir. Biz buna 'pekiştirme' ya da 'hatırlatma' dozu diyoruz. Erkeklere çoğunlukla askerde, kadınlara da doğumdan önce bu aşılar yapılır. Bakanlık olarak doğurganlık çağındaki kadınlara biz bu aşıları rutin olarak yapıyoruz. Bu sayede Türkiye, anne veya bebeklerde doğuma bağlı olarak ortaya çıkan yenidoğan tetanozundan temizlendi. İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin sınavlara hazırlanmaları nedeniyle her yıl mart nisan aylarında hatırlatma dozunu yapıyorduk. Ancak geçen yıl, yaptığımız analizlerde aldığımız aşıların bozuk çıktığını tespit ettik. Bizim için aciliyeti olan kaza ve yaralanmalarla doğum öncesi tetanoz aşılamalarıdır.Bebeklikten beri 5 kez aşılanan öğrencilerin 'hatırlatma' dozunun 6 ay gecikmesi risk taşımıyor.''

''Aile hekimlerine 'siz yapabilirsiniz' dedik''

Bozuk çıkanlar yerine aldıkları yeni aşıların ellerine yaz aylarında ulaştığını, aile hekimlerine kendilerine bağlı bu yaş grubundakileri aşılayabileceklerini bildirdiklerini anlatan Torunoğlu, aile hekimlerinin aşılayamadığı, bu yıl 9. sınıfa geçen öğrencileri de eylül ekim aylarında okullarında aşıların yapılacağını kaydetti. Torunoğlu, ''Burada gecikme diye bir şey söz konusu değil. Bu aşıların mart nisan yerine eylül ekim aylarında yapılmasında hiçbir sakınca yok. Sonuçta eksik aşıları okullar açılınca yapacağız, önemli olan da bu'' diye konuştu.

Öğrenim çağındaki öğrencilerin aşılarının, her yıl olduğu gibi bu eğitim öğretim yılında da devam edeceğini belirten Torunoğlu, 8. sınıfların dışında, ilkokul birinci sınıflara kızamık-kızamıkçık-kabakulak 3'lü, difteri, tetanoz, aselüler boğmaca, polio 4'lü aşılarının pekiştirme dozlarının yapılacağını söyledi.

''Kızamığı elimine ettik, aşılama oranımız yüzde 97''

Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'nin aşılamada büyük bir başarı elde ettiğini, gelişmiş Avrupa ülkelerinden bile iyi durumda olduğunu bildirdi.

Beşli karma aşının ilk 3 dozunu almış bebek oranının yüzde 97 olduğunu, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısında aşılama oranının ise yüzde 98'e ulaştığını ifade eden Torunoğlu, ''Bunlar dünyada çok yüksek oranlar. Türkiye Avrupa'da kızamığı elimine eden tek ülke. Avrupa ise kızamıktan kırılıyor. Son 5 yıldır yerli vaka görülmedi. Görülen vakalar ise Avrupa kaynaklı. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'daki vakalar yüzünden kıtanın bu hastalıktan eliminasyonunu 2015'e bıraktı'' bilgisini verdi.

Torunoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak ''Aşısız tek bir çocuk kalmayacak'' ilkesiyle hareket ettiklerini vurguladı.

Yeni aşılar geliyor

Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimine eklenen Hepatit A ve su çiçeği aşılarının da yakında uygulanmaya başlanacağını açıklayan Torunoğlu, şunları belirtti:

''Su ve gıdayla bulaşan Hepatit A'ya karşı aşı, 18. ve 24. aylarda birer doz uygulanacak. Bebeklik dönemi aşı takvimine eklenen Hepatit-A aşısına eylül ekim gibi başlamayı planlıyoruz. 12. ayda tek doz uygulanacak su çiçeği aşısına ise aralıkta başlamayı ümit ediyoruz. Bunların dışında ilave aşıların eklenmesiyle ilgili değerlendirmeler devam ediyor. Aşı Bilim Kurulu hangi aşının uygulanmasını uygun görürse takvimimize bunu ekliyoruz.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.