banner

Konuşma güçlüğü çekenlere köpekle eğitim




Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uludağ Üniversitesi işbirliği ile uygulanan ‘Yaşlı ve çocuk bireylerde hayvan destekli terapi' kapsamında konuşma güçlüğü çeken çocuklara uzman gözetiminde özel sınıflarda köpeklerle eğitim veriliyor.

Eğitimlere Yeni Gün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde başlandı. Finansmanı Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından karşılanan projenin yürütücülüğünü ise Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türel Özkul üstlendi. Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü'nde görevli Evrim İnsel'in de yardımcı araştırıcı olarak görev aldığı proje kapsamında üç ay boyunca her Çarşamba Jale Üntürk ve köpeği Çıtır ve her Perşembe Murat Demir ve köpeği Coffee dil ve konuşma güçlüğü olan çocukları, Dil ve Konuşma Terapisti Esra Emine Özkan gözetiminde bir kişilik özel sınıflarda ziyaret ediyor.

Köpeklerle yapılan bu ziyaretlerin çocukların gelişimine pozitif etkilerini ortaya koyabilmek için ilk terapi uygulamasından önce Çocuk Gelişim Uzmanları Zeynep Çetintaş ve Leman Kaya tarafından Denver ve Portage testleri yapıldı. Bunun yanında Esra Emine Özkan tarafından Türkçe Sesletim ve Dil Bilgisi Testi ile Türkçe Erken Dil Gelişim Testi uygulandı. Üç aylık çalışmanın sonunda aynı testler tekrar uygulanarak, çocukların kaydettiği ilerleme aynı yaştaki, benzer rahatsızlık gösteren, terapi yapılmayan, kontrol grubunu oluşturan çocukların gösterdiği ilerleme ile karşılaştırılarak değerlendirilecek.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türel Özkul, uzman gözetiminde yapılan eğitimin 10 dakikalık bölümünde odaya köpeklerin alındığını belirterek, çocukların bu sayede eğitime daha iyi konsantre olduğunu söyledi. Özkul, çocukların, uzman tarafından verilen kelimeleri, köpeğe bakarak tekrarladığını bu sayede dikkat dağılması sorununun rahatlıkla aşıldığını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından desteklenen proje ile Bursa'da hizmet veren diğer Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde de benzer çalışmaların yaygınlaştırılması hedefleniyor.

(haber7)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.