banner

2015’te çalışanlar ve işverenler büyük sıkıntı yaşayacak




“2015'e kadar dünyada nitelikli çalışan sorunu yaşanacak”

İnsan kaynakları (İK) danışmanlık şirketlerinden Randstad raporuna göre 2015'e kadar dünyada nitelikli çalışan sorunu yaşanacak.

Yılda 4 defa global iş dünyası eğilimlerini araştıran dünyanın insan kaynakları danışmanlık şirketi Randstad, Türkiye'nin de dahil olduğu 32 ülkeyi kapsayan Workmonitor araştırmasının üçüncü raporunu yayınladı.

Rapora göre önümüzdeki 3 yıl tüm dünyada nitelikli çalışan bulma sorunu yaşanacak. Küresel olarak araştırmaya katılanların yüzde 60'ı doğru kişiyi bulmakta zorluk çekiyor ve önümüzdeki yıllarda da bu sıkıntı artacak.

İşverenler doğru kişiyi bulmakta zorluk çekiyor

Workmonitor 3'üncü rapor sonuçlarına göre tüm dünyada çalışanların yüzde 60'ı, işverenlerinin belli işler için doğru kişiyi bulmakta zorluk çektiğini söyledi. Listede Brezilya yüzde 71'lik oranla ilk sırada yer alırken, araştırmada işverenlerin de yaklaşık yarısının yüksek nitelikli eleman bulma sorunu olduğunu ortaya koydu. Halen yüksek eğitimli yeteneklerin çok sayıda bulunduğu Yunanistan, İtalya, İspanya ve Danimarka'da bu sorunla işverenlerin yalnızca üçte biri karşılaşıyor. Rapordaki diğer önemli bir bulgu ise Çin, Malezya ve Japonya'daki işverenlerin az beceriye sahip çalışan bulma konusunda da zorlanma başladığını belirtmesi oldu.

En iyi kariyer fırsatları Hong kong ve Hindistan'da

Workmonitor araştırmasına göre en iyi kariyer fırsatları Hong Kong, Hindistan ve Malezya'da bulunurken kariyer fırsatlarına yatırım konusunda ise farklı görüşler ortaya çıktı. 32 ülkede 18-65 yaş aralığındaki binlerce çalışanın yarıdan fazlası işverenlerin kariyer fırsatlarına olduğu kadar ek staj ve eğitime de yeterli yatırım yaptıklarını belirtti. Bu görüşe farklı olarak işverenlerinin kendilerine yeterli yatırımı yaptığına Japonya, Yunanistan ve Macaristanlı çalışanlar daha az inanıyor. İspanya, Slovakya, Yunanistan ve Macaristanlı çalışanlar, kariyer fırsatına yapılan yatırımların yetersiz olduğunu söyledi. Türkiye'deki çalışanlar arasında yapılan araştırmada ise her 10 işverenden sadece 4'ünün çalışanlarının eğitimine yeterince yatırım yaptığı ortaya çıktı.

Randstad Türkiye Genel Müdürü Altuğ Yaka, son yıllarda yüksek niteliklere sahip çalışan bulma konusunda güçlükler yaşandığını anımsatarak, ''3'üncü Workmonitor araştırmamızda dünyada genelindeki çalışanların ortalama 47'si önümüzdeki üç yıl yüksek nitelikli çalışan sayısında azalmanın artacağına dikkati çekti. Başta bilişim ve mühendislik olmak üzere önümüzdeki 3 yıl boyunca şirketlerin yüksek nitelikli çalışan istihdamı konusunda sıkıntı yaşanacağını gözlemliyoruz. Bunun başlıca nedeni özellikle gelişmiş ülkelerde doğum oranlarının son yıllardaki düşüşü'' ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.