banner

Okul bahçeleri doğa bahçeleri olacak




MEB’in ''Okullar Hayat Olsun'' projesi kapsamında öğrencilerin doğayla iç içe olması amacıyla okullarda öğrencilerin doğayla buluşacağı bir ortam yaratılacak

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, ''Fikir babası sayın Milli Eğitim Bakanı olan projenin amacı okulların birer hayat olmasıdır'' dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sultangazi Belediyesi ve TEMA'nın ortaklaşa düzenlediği proje kapsamında, okullarda öğrencilerin doğa ile buluşacağı ''Doğa Bahçeleri'' projesinin protokolü İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde imzalandı.

İmza töreninde, projenin öğrencilerin doğayla buluşmasında önemli bir aşama olduğunu söyleyen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, bu önemli projeyi TEMA ile gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını ifade etti. TEMA'nın proje ortağı olmasının kendilerine güven verdiğini sözlerine ekleyen Yıldız, ''Bu proje kapsamında bir okulla bahar gelmez demiyoruz. Bu 1, 10 olacak, 100 olacak. Türkiye'de doğa denince aklımıza TEMA geliyor. Bu projenin örnek olmasını istiyoruz. Fikir babası sayın Milli Eğitim Bakanı olan projenin amacı okulların birer hayat olmasıdır'' şekline konuştu. Tüm Türkiye'de belediye başkanlarının projeye destek vereceğine inandığını da ifade eden Yıldız, birçok belediye bakanıyla mutabık olduklarını belirtti.

Protokol imza töreninde konuşan, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ise ilçelerinde 100 bin öğrenci bulunduğuna dikkati çekerek, ''Çocuklar bu projeyle toprak özlemlerini giderecek'' ifadesini kullandı. Proje sayesinde öğrencilerin okulu daha çok seveceğini belirten Altunay, projenin sadece öğrencilere değil velilere de hitap eden bir proje olduğunu, okulların bu tür projelerle güven veren alanlar olacağını ifade etti.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç ise, metropollerde yaşayan çocukların doğadan uzak kaldığını söyleyerek, bu uzak kalma durumunun çocukların hayatlarına birçok olumsuz etkisi olduğunu dile getirdi. ''Biz STK'lar olarak bu konuya dikkati çekmek istedik, bu pilot uygulamanın Türkiye genelinde yaygılaşmasını istiyoruz'' dedi.

Okul Bahçem Doğa Bahçem Olsun projesi

Okul Bahçelerinin, MEB'in ''Okullar Hayat Olsun'' projesi kapsamında öğrencilerin doğayla iç içe olması sağlanacak. Sultangazi İlçesi sınırları içindeki Orhangazi İlköğretim Okulu'nun pilot alan olarak seçildiği proje ile bahçenin uygunluğuna göre ''Permakültür ilkelerini esas alan ''Doğa Bahçeleri''nde okul bahçesinin uygunluğuna göre; toprak kesiti, kompost, atık ayrıştırma, yağmur suyu toplama, serbest oyun, ağaçlandırma, çim, sebze, okuma alanları, toprak oyun havuzu, nilüfer havuzu, kuş evleri ve banyosu, perdeleme bitkileri, patates yetiştirme kasaları, bitki spiralleri, meyve ağaçları, çilek bahçesi gibi uygulama alanları oluşturulacak.

Proje ile okullar sürekli eğitim merkezleri haline getirilmesi ve öğretmenlerin, çocukların ve velilerin hep birlikte doğayla bütünleşmelerinin sağlanması amaçlanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.