banner

ERG: 4+4+4 geçiş için yeterli hazırlık yapılmadı




Eğitim Reformu Girişimi(ERG), 4+4+4 ile ilgili raporunu yayımladı.

ERG’in, 4+4+4 ile ilgili yayınladığı ‘4+4+4’e Geçiş: Eylül 2012 Bilgi ve Politika Notları’na göre, yeni eğitim sistemine geçiş süreci iyi yönetilmedi. Okulların kağıt üzerinde dönüşümleri bile bir ay daha uzun sürdü. Öğretmenlerin 4+4+4’e hazırlık sürecinde sadece telekonferans yöntemiyle ‘bilgilendirme’ toplantıları yapıldı.

Okulların açılmasıyla birlikte, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim yasası da uygulanmaya başlandı. Yasa hazırlığı döneminde çeşitli bilgi notları hazırlayan Eğitim Reformu Girişimi (ERG) 4+4+4’e geçiş sürecinde, başlıca değişikliklere ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni sisteme hazırlık sürecini nasıl yönettiğine ilişkin bilgi ve politika notları yayınlamaya başladı.

‘4+4+4’e Geçiş: Eylül 2012 Bilgi ve Politika Notları’n dizisinde, yeni sistemin uygulanmasına yönelik çalışmalar farklı başlıklar altında ele alınıyor.

Okulların açılmasıyla birlikte ERG ilk olarak ‘4+4+4 Düzenlemesi ile Neler Değişti? Yeni Sisteme Geçişte Neler İzlenmeli?’ ile ‘Eğitimde Yeni Döneme Hazırlanırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çalışmaları’ başlıklı notları kamuoyuyla paylaştı. 4+4+4’ün erken çocukluk eğitimine etkilerini değerlendiren politika notu ise önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

Uygulamayı izleyeceğiz

ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, kanun teklifinin tartışıldığı süreçte kamuoyunu ve karar alıcıları bilgilendirdiklerini, artık yasanın daha iyi uygulanmasına yönelik yapıcı çözüm arayışı içinde olduklarını ifade etti. Yasanın uygulamaya geçmesiyle birlikte ERG’nin eğitimde yaşanan gelişmeleri mümkün olduğunca analitik bir çerçevede izlemeye devam edeceğini belirten Ergüder, uygulamanın sağlıklı yürütülebilmesi için kamunun sivil toplum ile diyaloğa açık olması gerektiğinin altını çizdi.

‘4+4+4 Düzenlemesi ile Neler Değişti? Yeni Sisteme Geçişte Neler İzlenmeli?’ başlıklı bilgi notu yeni yasanın uygulamaya geçişini

- İlköğretime başlama yaşının erkene alınması,

- İlköğretim okullarının ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulu olarak ayrılması,

- Ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınması başlıkları altında değerlendiriyor.

2012-2013 öğretim yılında yaşanan başlıca değişiklikler ışığında ERG, bu yılki sürecin daha etkili izlenebilmesi ve olası sorunlar için çözümlerin hızlı bir biçimde üretilebilmesi için, MEB’e hazır olan verileri öğretim yılının sonunu beklemeden kamuoyuyla paylaşmasını öneriyor ve ayrıca, izlenmesi kritik konulara ilişkin kapsamlı bir liste sunuyor. Bu konular içinde şunlar öne çıkıyor:

- Farklı il ve ilçelerde sınıf mevcutları ve öğretmen başına öğrenci oranları nasıl değişti?

- Velilerin okulöncesi eğitim ve ilkokul arasında yaptıkları tercihleri hangi faktörler belirledi?

- 60-65 aylık çocuklardan 2012-2013’te okulöncesi eğitime devam edenler ile ilkokula sınıfa başlayanların, 1. sınıfı bitirdiklerinde sahip olacakları temel beceri düzeyleri ve kazanımları nasıl farklılaşıyor?

- Yeni öğretim programına göre ve birlikte eğitim alan 60-80 aylık 1. sınıf öğrencileri 2. sınıfa geçişin gerektirdiği hazırlık düzeyine ne ölçüde sahip olacak?

- Kaç okulda ikili eğitim veriliyor? Bu okullarda, öğrenciler okula kaçta geliyor, kaçta okuldan çıkıyor? Öğrenciler ve öğretmenler okula giriş/çıkış saatlerinin değişmesinden nasıl etkileniyorlar?

- Seçmeli dersler havuzunda yer alan derslerden hangileri, kaç okulda, kaç öğrenci için sunuluyor?

- Ders seçme süreci nasıl işliyor?  Seçim sürecinde aileler, öğretmenler ve idarecilerin üstlendiği roller neler? Öğrencilerin seçim süreçlerini ne gibi faktörler etkiliyor?

- Ortaöğretime geçiş, devamsızlık ve okul terk oranlarında geçmiş yıllara göre fark görülüyor mu?

- Ortaöğretim, öğrencilere temel becerileri kazandırabiliyor mu? Bu beceriler, farklı öğretim ve okul türlerine devam eden öğrenciler açısından farklılık arz ediyor mu?

Okulların kağıt üzerinde dönüşümleri bile uzun sürdü

‘Eğitimde Yeni Döneme Hazırlanırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çalışmaları’ başlıklı politika notu, yasanın yürürlüğe girmesinden sonraki sürecin nasıl yönetildiğini ele alıyor. Yeni eğitim yılı başlarken ortaya çıkan karmaşık durumun nedenlerine ilişkin ipuçları sunuyor.

- Yeni döneme hazırlanırken yaşanan zorlukların arkasında, yasanın uygulamaya geçirilmesi için tanınan sürenin kısalığının yanı sıra, MEB’de devam eden yeniden yapılandırma çalışmaları ve MEB’in birçok alanda açık politikaları zamanında üretememiş olması da rol oynadı.

- Okula başlama yaşına ilişkin mayıs ayında duyurulan düzenleme, uygulamada 60-65 aylık çocukların da otomatik aday kaydının yapılmasıyla karmaşık bir hal aldı. Okullara e-okul sistemi üzerinden sağlıklı veri akışı gerçekleşmedi. 60-65 aylık çocuklara ilişkin karmaşa, okullardaki hazırlıkları sekteye uğrattı.

- Okulların nasıl dönüştürüleceğine ilişkin standartlar oluşturulmadı ya da il ve ilçelerin bu dönüşümleri hangi ölçütlere göre gerçekleştireceği belirlenmedi. Okulların kağıt üzerinde dönüştürülmesi işlemleri bile, beklenenden bir ay daha uzun sürdü. Fiziksel hazırlıklar için ödenek oluşturulup yerel teşkilata aktarılmadı.

Fiziki şartların hazırlanması için eylem planı oluşturulmadı

- “4+4+4” sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilendirme paketleri ve okulların fiziksel açıdan hazırlanmasını sağlayacak eylem planları oluşturulmadı. Öğretmenlerin yeni döneme hazırlığı için yalnızca telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen “bilgilendirme” oturumları düzenlendi.

- “4+4+4”e geçişte yaşanan zorlukların bir nedeni, sürecin Eylül 2011’de başlayan “yönetişimde yeniden yapılanma” ile çakışmasıydı. Bu süreçte, MEB merkez teşkilatının yapısında ve kadrosunda büyük değişiklikler yaşandı. Ayrıca, merkez teşkilatta kritik görevlere sahip öğretmenlerin görevlendirmeleri Haziran 2012’de sonlandırıldı. Yeni uzman yardımcısı kadrolarınaysa Ağustos 2012 sonunda atama yapıldı.

- Politikalar oluşturulurken okul deneyimi bulunan teknik ekiplerin kurulmamış olması ve birimler arasındaki eşgüdüm eksikliği, süreci daha da zorlaştırdı. Fiziksel ortamların yeterliliği dikkate alınmadan, ortaokulların haftalık ders saatinin 36-37’ye çıkarılması, ikili öğretimin yaygın olduğu illerde zorluk yaratabilir.(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.