banner

Asgari ücrete yeni düzenleme




Yeni Anayasa üzerinde çalışan TBMM komisyonu, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasında uzlaştı.

Ak Parti, CHP, MHP ve BDP arasında sağlanan uzlaşmayla çalışma yaşamıyla ilgili madde “Herkes, çalışma, iş güvenliği, insan onur ve haysiyetine uygun bir hayat sürmesini sağlayacak ölçüde adil ücret hakkına sahiptir. Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulur, asgari ücretten vergi alınamaz” diye yazıldı. Mevcut Anayasa’da bulunan asgari ücretin tespitinde ülkenin ekonomik durumunun dikkate alınacağı ifadesi de metinden çıkarıldı. Bu şart, hükümetlerce asgari ücretin düşük oranda belirlenmesine anayasal temel oluşturuyor. Doğum yapan çalışanlar için “Devlet işverenlerin çocuk bakım hizmetleri sağlamalarını teşvik eder” ifadesi eklendi. CHP’nin önerisiyle maddeye şirketlerin yönetim kurulu toplantılarına işçi temsilcilerinin de katılması öngörüldü.

Kadın hükmüne tepki

AK Parti, “Kadınlar ve küçükler ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma koşuları bakımından özel olarak korunurlar” ifadesinin maddede yer almasını istedi. Muhalefet kadınların özürlülerle aynı statüde sayılmasına karşı çıkınca bu ifadenin görüşülmesi üst komisyona ertelendi.(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.