banner

“18 yaşından küçükler çocuk kabul edilsin”




BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, 18 yaşından küçük tüm bireylerin çocuk kabul edilmesi için yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Türk Medeni Kanunu ve TCK'da değişiklik yapılmasını içeriyor. Teklifle, Türk Medeni Kanunu'ndaki çocuk tanımı, Çocuk Koruma Kanunu'ndaki tanım ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla; Türk Medeni Kanunu'ndaki ''evlenme, kişiyi ergen kılar'' ve ''15 yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir'' maddelerinin yasadan çıkarılması öngörülüyor.

TCK'da ''15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın'' çocukların cinsel istismarı kapsamına alınmasını içeren teklif, cebir, tehdit ve hile olmaksızın 18 yaşını bitirmemiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişinin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını ve ''şikayet'' şartının kaldırılmasını da kapsıyor.

Teklifin gerekçesinde, yasalarda ''çocuk'' tanımının farklı olmasının uygulamada sorun yarattığına işaret edilerek, bunun yargıda çocuk haklarının ihlali yönünde kararlar çıkmasına neden olduğu belirtildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.