banner

‘Türkçe hiçbir zaman sömürünün, istismarın dili olmadı’




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmişle kurulan en güçlü köprü ve en önemli kültür mirası Türkçenin hiçbir zaman sömürünün, istismarın ve kültürel baskının dili olmadığını belirtti.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Türk Dil Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladığı bildirildi.

Türkçenin geçmişle kurulan en güçlü köprü olduğu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Binlerce yıllık maziye sahip olan Türkçe, geçmişimizle kurulan en güçlü köprümüz, en önemli kültür mirasımız ve hazinemizdir. Türkçe, farklı şive ve ağızlara ayrılmasına rağmen, Viyana'dan Çin Seddi'ne kadar uzanan coğrafyada yaşayan kardeş halklar arasında çok güçlü bağlar kurmamıza vesile olmaktadır.

Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılan Türkçe, başka medeniyetlerden, başka kültürlerden, başka dillerden aldığı kelimelerle daha da zenginleşmiş, hoşgörü medeniyetinin dili haline gelmiştir.

Şurası bir gerçek ki Türkçe hiçbir zaman sömürünün, istismarın, kültürel baskının dili olmamıştır. Aziz milletimiz, iç içe ve komşu olarak yaşadığı bütün kültürlere, o kültürlerin, o halkların lisanlarına kucak açmış, etkileşime açık olmuştur.

Ne mutlu ki günümüzün iletişim imkanları sayesinde her geçen gün evrensel bir iletişim dili olma yolunda ilerleyen Türkçe, Yunus Emre Enstitüleri, TRT, Türk Dil Kurumu, RTÜK ve Türkçe gönüllülerinin de katkılarıyla, kültürel etkileşime, medeniyetler ittifakına ve dünya barışına hizmet etmektedir.

Bugün dünyanın en önemli, en yaygın dilleri arasında ilk sıralarda yer alan Türkçe, inanıyorum ki ülkemizin uluslararası itibarı yükseldikçe, çok daha etkin bir hale gelecektir. Bu bakımdan dilimizin korunması, geliştirilmesi, zenginleşmesinin yanı sıra, gelecek kuşaklara anlamlı bir miras olarak aktarılabilmesi için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir.

Bu düşüncelerle Türk Dil Bayramı'nı kutluyor, yüksek kültürümüzün nişanesi olan Türkçemizin zenginleşmesine, gelişmesine katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyor, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.