banner

Zorunlu imam hatibe soruşturma




İstanbul Sultangazi Lisesi’nde 600’e yakın öğrencinin istekleri dışında imam hatip liselerine yerleştirme haberinin ardından Milli eğitim Bakanlığı olaya el koydu ve bugün imam hatip lisesine yerleştirilen tek öğrenci kalmadı.

Sabah erken saatlerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasına giderek istemeyerek yerleştirildikleri okulların listelerini kontrol eden veliler, beklemedikleri bir durum ile karşılaştı. Listenin tamamının değiştiğini, tek bir öğrencinin bile imam hatip liselerinin herhangi birinde isminin geçmediğini gördü. “Hani yer yoktu” diyen veliler, olayın düzeltilmesinde gazetede çıkan haberlerin etkili olduğunu savundu. 

Yanlış yapan cezasını alır

Velilerin talepleri doğrultusunda işlemlerin devam ettiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, şunları söyledi: “Oluşan hata bilgisayar üzerinden yapılan bir programdan kaynaklanıyor. Ama bu düzeneğin çalışmasından, düzenlenmesine kadar tamamı bilgimiz dışında hazırlanmış. Neyse ki bu iş daha planlama aşamasındayken yani eyleme dönüştürülmeden toparlandı. Velilerimizin bu durumdan rahatsız olması çok normal. İmam hatip liselerine kaydırılan çocukların isimlerinin bulunduğu listeler kaldırıldı. Öğrenciler talepleri doğrultusunda istedikleri okula gönderildi ve sorunları çözüldü.”

Göreve Hamit Çakır gelecek

600 kişilik bir yönlendirmenin söz konusu olamayacağını anlatan Yıldız, şöyle devam etti: “Ortada büyük bir hata var. Neticede düzeltildi. Öncelikle il denetçileri bu konuyu araştırdı. Şimdi ise Bakanlığın denetçileri konu üzerinde çalışıyor. Olayla ilgili soruşturmalar devam ediyor. Kaymakamlığın seçmiş olduğu İlçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonu dağıtıldı. Hepsinin görevine son verildi. Ama bu yetmez. Kimin ihmali varsa ortaya çıkarılmalı. İlçe de Milli Eğitim Müdürü olarak Abdullah Avcı vekaleten görev yapıyordu. Bugünden itibaren Hamit Çakır göreve gelecek.”        

Gazi Ticaret Lisesi’nde yer yok demişlerdi

ÇOCUĞUNUN istekleri dışında imam hatip lisesine yerleştirilmesinden şikâyetçi olan veli Sevda Batmaz (30) konuyla ilgili şunları söyledi: “Sabah erken saatte Sultangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne listelere bakmaya gittik. Gördük ki yeni listeler asılmış. İmam hatip liselerine yerleştirilmiş çocukların hepsi meslek liselerine kaydırılmış. Dünün aksine imam hatip liselerine yerleştirilenlerin isimlerinin olduğu tek kâğıt bile bulunmuyor. Sonunda istediğimiz oldu. Çocuğum Sultangazi İmam Hatip Lisesi yerine Gazi Ticaret Lisesi’ne gidecek. Puanınız düşük, yer yok denmişti. Ama olay gazeteye yansıyınca durum birden değişti.”

Ek  yerleştirme ile  hukuka da tıbba  da girebilmek mümkün

TIP fakültelerinde 52, matematikte 6 bin 261, hukukta 305, diş hekimliğinde 40 boş kontenjan var. Ayrıca pedagojik formasyon ile öğretmen olabilen, YÖK’ün aldığı kararla bu hakları kaldırılan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde 1.784 boş kontenjan bulunuyor.

ÖSYM, 24 Eylül Pazartesi günü ek yerleştirme kılavuzunu yayımladı. Öğrenciler bugünden itibaren 1 Ekim Pazartesi akşamına kadar başvuruda bulunacak. Daha önce 80 bin 232 boş kontenjan kayıt döneminin sonunda 2 katına çıktı.  Tıp, hukuk, diş hekimliği gibi birçok önemli bölümde kontenjan açığı bulunuyor. İstanbul, ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Hacettepe, Galatasaray gibi önemli üniversitelerde kontenjan açığı yer alıyor. Tıp fakültelerinin toplam 52 boş kontenjanı var. Bunlardan 7’si devlet, 18’i vakıf, 27’si ise Kıbrıs üniversitelerinde. Hukuk fakültelerinde 305, diş hekimliğinde ise 40 boş kontenjan var. 

171 bin adayın şansı var

Açıköğretim programlarında toplam 123,923 kontenjan yer aldığını söyleyen Kültür Dersanesi Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal, “Ek yerleştirme döneminde ilk kez öğrenci alacak programların toplam sayısı 20,203. Açıköğretim programları hariç 171,456 aday üniversiteli olabilecek. Kontenjanın önceki yıllara göre fazla olmasının yerleşme şansını arttıracak. Adaylar kılavuzdaki kuralları inceleyerek tercih yapmalı. Seçimler mutlaka puanlara göre düzenlenmeli” dedi.

ÖSYM, adayları  gözünden tanıyacak

RESMİ Gazete’de dün yayımlanan yönetmelikle, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda, adayların ve sınav görevlilerinin binalara giriş koşullarına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre, ÖSYM teknolojik gelişmelere bağlı olarak adayların ve görevlilerin sınav binalarına giriş koşullarına yönelik sınav gizliliği ve güvenliğini sağlayacak parmak izi, retina tanıma gibi yeni önlemler alabilecek. Bina içinde bulunan her türlü cep telefonu ve kablosuz iletişim aracı sınav güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde etkisiz hale getirilecek.(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.