banner

Okul sütünde tarih belli oldu




"Süt dağıtımı ikinci dönem başlayacak"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda süt dağıtımının ikinci dönemde resmi ve özel ilkokullar ile okul öncesi kurumlarda başlayacağını söyledi.

Bakan Ömer Dinçer, Ankara Öğretmenevi'nde düzenlenen 'Eğitim ve Öğretimde Yenilikçilik Ödülleri' törenine katıldı. Bakan Dinçer, çıkışta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'da kontenjanlar dolduğu için bazı öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirildiği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Dinçer, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olarak okul ve ders tercihlerinde bizim için kritik husus çocuk ve velilerimizin kendi ilgi ve istekleri doğrultusunda tercihte bulunmaları. Bunun dışında olabilecek her türlü şey bizim müsamahamız ve politikamızın dışındadır. Öğrencilerimiz herhangi bir okulu veya dersi tercih etmemişlerse idari olarak kimsenin onlara belli bir yönü gösterme hakları yoktur." dedi. Böyle uygulamalara izin vermeyeceklerini vurgulayan Dinçer, "Böyle şeylerin olup olmadığından emin değilim, varsa da kısmi hadiselerdir." diye konuştu.

ANADOLU LİSELERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI

Anadolu ve fen liselerine yapılacak öğretmen atamaları ile ilgili bir soru üzerine Dinçer, "MEB, genel politika olarak bütün atamaları, yer değiştirmeleri ve okullarla ilgili her türlü düzenlemeyi eğitim dönemlerinin başında yapmayı tercih eden bir uygulama içinde. Bu sene programımız çok sıkışmış olmasına rağmen her türlü yer değiştirmeyi okullar başlamadan yaptık. Bundan sonra da yapmaya çalışacağız. Bu yıl belki istisna olduğu için, bizim kontrol edemediğimiz bazı süreçler de yaşıyoruz. Anadolu liselerine atanacak öğretmenlerle ilgili uygulamaya henüz kesin karar vermedik. Normalde sınavları yapıldı. Onların belki kasım ayında yer değişikliğini yapmayı ama eğitime başlama ile ilgili değişikliği dönem başına bırakmayı düşünüyoruz. Henüz kesin değil." cevabını verdi.

Bir gazetecinin, "GSM şirketi ile anlaşma yapıldığı, öğrenci durumlarının velilere kısa mesaj olarak bildirileceği yönünde haberler var. Değerlendirmeniz nedir?" sorusuna karşılık Dinçer, "Geçen yıl da benzer dedikodular çıktı, doğru değil. Biz merkezden zaten velilerin kendilerinin irtibatlı olduğu GSM şirketlerine talep etmeleri halinde Bakanlık olarak kendimiz veriyoruz. Herhangi bir aracı kurum yok. Veliler, öğrenciler ile ilgili bilgiyi SMS olarak almak istiyorlarsa idaremize müracaat ederek ancak yapabilirler." dedi.

Dinçer, 66 ay ve üstü çocuklar için alınan raporlarda artış olup olmadığı sorusu üzerine, "Yok." ifadesini kullandı.

"SÜT DAĞITIMI İKİNCİ DÖNEMDE BAŞLAYACAK"

Okullarda süt dağıtımının ne zaman başlayacağı konusunda başka bir soruya karşılık Bakan Dinçer, "Süt dağıtımını yine yapacağız. Planlarımıza göre ikinci yarı, haftada 3 gün olmak üzere yeniden ilkokullarda ve okul öncesi kurumlarda hem resmi hem özel kurumlarda süt dağıtımına başlayacağız." şeklinde konuştu.

Seçmeli derslerle ilgili oranların hatırlatılması üzerine ise Dinçer, şunları dile getirdi: "Aslında bu uygulamaya dair politikalarımızı kamuoyunda paylaştıktan sora yapılan spekülasyonların hiçbiri isabetli olmadığı ve toplumdaki genel sağduyuyu yansıtmadığını görüyorsunuz. Çocuklarımızın neye ilgisi var, toplum neyi daha çok tercih ediyor, seçimlik derslerle bunu bize gösterdi. Bu yüzden bundan sonra spekülasyon yapıp bir takım tahminler üzerinden MEB politikaları değerlendirilmemeli. Çocuklarımız ağırlıklı olarak matematik uygulamalarını, yabancı dili, Kur'an-ı Kerim'i, siyeri, teknoloji ve tasarımı, sporu, güzel sanatları tercih ettiler. Tercihlere bakıldığında dengeli bir dağılım var. Bu bize iki sonucu gösteriyor. Birincisi seçmeli ders olarak ortaya koyduğumuz dersler ve takip ettiğimiz politika doğruydu. İki, bunu seçen çocuklarımız da aslında toplumda başka etkiler altında kalmadan kendi ilgilerini ortaya koyabiliyorlar. Bu her iki boyutu ile de sevindirici."

Bir gazetecinin, "Bu tablo, sınav odaklı bir eğitim sisteminin sonucunu mu gösteriyor?" sözleri üzerine Bakan Dinçer, "Hayır, ona bakacak olursanız, öğrencinin spor dersini, güzel sanatları seçmemesi gerekirdi. Ama yabancı dil, spor, güzel sanatlar, drama gibi derslerin seçildiğini görüyorsunuz. Bu çocukların sınav odaklılıktan kurtulmak istediklerinin bir göstergesidir." şeklinde konuştu.

22 BİN ÖĞRENCİ KÜRTÇEYİ SEÇTİ

Dinçer başka bir soru üzerine, 22 bin öğrencinin Kürtçe dersini seçtiğini dile getirdi. 'Ders yeteri kadar ilgi görmedi' demek için elde bir ölçü olmadığını söyleyen Dinçer, "Ne kadar olsaydı ilgi görecekti, buna dair elimizde bir ölçü yok. Çocuklarımızın neyi seçerken hangi tür faktörleri göz önüne aldığına dair elimizde bilimsel bir veri yok. Belki ilerleyen zaman diliminde buna dair araştırmalar yapmak ve bir çıkarım sağlamak mümkün. Ama şu anda 22 bin öğrencinin Kürtçe dersini seçmesi aslında çocuklarımızın önemli oranda buna dair bir tercihte bulunduğunu gösteriyor." diye konuştu. Bu dersi seçen 22 bin öğrenciye o dersi açmak ve vermek için çaba sarf edeceklerini aktaran Dinçer; Arap-Fars dili mezunu olan öğretmenleri, Kürtçe bilen Türkçe, sosyal bilgiler ve din kültürü öğretmenlerini bu alana yönelttiklerini hatırlattı. Dinçer, "Önümüzdeki yıllarda zaten bunlar için özel eğitim almış öğretmenler olacak. Bu sene kısmi olarak bazı sıkıntılar olabilir ama önümüzdeki yıllarda bu sorunların tam olarak çözüleceğini tahmin ediyorum." dedi.

Dinçer, dershanelerin kapatılması ile ilgili başka bir soruya karşılık, "Çalışmalar tamamlandığında sizlerle paylaşacağım." ifadesini kullandı.(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.