banner

Biber gazına rekor tazminat!




ABD’deki ‘Wall Street’i işgal et’ eylemleri sırasında California Üniversitesi’nde protesto amacıyla oturma eylemi yapan 21 öğrenciye biber gazı sıkılmasının ardından, üniversitenin ödeyeceği tazminat belli oldu.

18 Kasım 2011’de sivil itaatsizlik eylemi yapan öğrencilere kısa mesafeden biber gazı sıkan polis memuru John Pike’ın kovulmasının ardından üniversite, 21 öğrencinin avukatlarıyla anlaştı. California Üniversitesi’ne kamu davası açılmasını engelleyeceği düşünülen anlaşmanın koşulları açıklanmadı.

Koşullar açıklanmasa da, şiddete uğrayan öğrencilerin herbirine 30 bin dolar verileceği, mahkeme giderleri ve ek tazminatlarla okul yönetiminin toplamda, yaklaşık 1 milyon dolar ödeyeceği bilgisi sızdırıldı.

Okul ayrıca, olaydan etkilenen her öğrenciye birer özür mektubu yazacak.

Tazminatla ilgili mutabakat metni, federal savcının kabul etmesiyle yürürlüğe konacak.

Üniversitede oturma eylemi yapan öğrencilere yakın mesafeden biber gazı sıkıldığını gösteren video internete sızdığında büyük tepki çekmiş, uluslararası medyada geniş yer almış ve milyonlarca kez izlenmişti.

California Üniversitesi öğrencilerinin direnişine biber gazıyla karşılık veren polis John Pike'ın, üniversitenin iç soruşturma raporunda aklanmasına rağmen, Ağustos ayında ücretli izne ayrılmasına karar verilmişti. Bunun ardından da, 11 yıldır kampusta görev yapan Pike'ın 110 bin dolarlık yıllık anlaşması tamamen feshedilmişti.

Türkiye'de de yaşanıyor

Polisin, başta öğrenciler olmak üzere eylem yapan halka karşı kullandığı biber gazı Türkiye'de de birçok kez tartışma konusu oldu.

Yakın geçmişte meydana gelen en acı olay ise Yalova'da polisin biber gazı sıktığı 31 yaşındaki astım hastası bir gencin hayatını kaybetmesiydi.

Geçen Mayıs ayında, sokakta yürürken görüp ayırmaya çalıştığı kavganın ortasında kalan Çayan Birben, gelen polislerin tarafları ayırmak için sıktığı biber gazından etkilenip hastanelik olmuş, Yalova Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmasına rağmen yaşamını yitirmişti. Yakınları, Birben'in astım hastası olduğunu ve polisin uyarılara rağmen biber gazı sıktığını öne sürmüştü. Yalova Emniyet Müdürlüğü ise olay günü Birben'in 4-5 kişilik bir grupla başka bir gruba saldırdığını, polislerin tarafları ayırdığını açıklamıştı.

Adli ve idari soruşturması halen devam eden bu olaydan sonra, polisin biber gazlı müdahalesi hakkında uzun süre tartışmalar yaşandı.

Temkinli kullanmak yerine ambulans

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu, tartışmalar üzerine yaptığı yazılı açıklamada, biber gazı kullanımının nefes borusu ve hava yollarında daralma, havayolu ve akciğer dokusunda iltihap ve şişmeye yol açtığını, bu gaza maruz kalan astım hastalarında ölüme sebebiyet verebileceğini belirtti.

Bu acı olayın üzerinden henüz birkaç gün geçmişken, yetkililerin yaptığı uyarılara rağmen, Çanakkale'de, pankart astıkları için tutuklanan arkadaşlarına destek olmak için oturma eylemi yapan 15 öğrenciye polis, biber gazlı müdahalede bulundu.

Polis, gaza maruz kalan ve aralarında astım rahatsızlığı bulunduğu belirtilen yedi öğrenci için hemen ambulans çağırdı.(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.