banner

Neden İngilizce öğrenemiyoruz?




1.5 milyon çocuğa anadili gibi İngilizce öğreten kadın açıkladı! İşte en büyük hatamız...

Geliştirip adını verdiği yöntemle 1 buçuk milyon çocuğun  ikinci ana  dilini İngilizce yapan Helen Doron İstanbul'daydı. Doron'la  yabancı dil  bilme oranının yüzde 0,7 olduğu ülkemizin yabancı dil  problemini nasıl  aşacağını ve yönteminin nasıl işlediğini konuştuk.

Çin'den Meksika'ya 36 ülkede, geliştirip kendi  adını verdiği teknikle  çocuklara; ne kelime, bebeklere yabancı dil  öğretiyor dil bilimci Helen  Doron. Erken dil öğrenme yöntemiyle 26  yılda 1,5 milyon çocuğa ana dil  gibi İngilizce konuşturdu, 20 bin  öğretmen yetiştirdi. Doron, yabancı  dil bilme oranının sadece yüzde 0.7  olduğu ülkemize de uğradı.

Nasıl geliştirdiniz bu tekniği?

Öğretim görevlisi olarak birçok ülkede çalıştım. Her ülkede çocukların   İngilizce öğrenmede güçlük çektiğini gördüm. Kızım 4 yaşındayken Suzuki   metoduyla keman öğrenmeye başladı. Bu metot duyarak öğrenmeye  dayalıydı  ve 2-3 yaşında çocuklar keman öğreniyordu; çok heyecanlandım.  Dr. Suzuki  "Çocuklar ana dillerini nasıl öğreniyorsa ben de aynı  yöntemle müzik  öğretiyorum" dedi. Düşündüm, bebekler nasıl ana  dillerini okuma-yazmayı  bilmeden öğreniyorsa İngilizce'yi de aynı anda  ana dillerini öğrenir  gibi duyarak öğrenebilirdi.

Bir metoda nasıl dönüştü?

Bebeklerin nasıl İngilizce öğrendiği üzerine uzun araştırmalar yaptım.   Sonra 3 aylıktan 6 yaşa kadar çocuklara ders vermeye başladım. Bu   deneysel bir çalışmaydı ama insanlar para ödemeye de başladı. Sonra   hikâyeler ve şarkılarla dolu kasetler yaptım. Çocukların evde, günde 2   kez dinleyeceği şekilde programladım. Haftada 2 kez geldikleri derslerde   kelimelere aşinaydılar, sadece ne anlama geldiğini bilmiyorlardı.   Anlamlarını da derslerde oyunlarla eğlenceli bir şekilde öğretiyordum.

Bebeklere nasıl öğretiyorsunuz?

Yöntemimi pedagoglarla birlikte geliştirdim. Henüz konuşmayı bile   bilmeyen bebeklere dil öğretmiyoruz aslında, dinleyerek buna hazırlık   yapıyoruz. Bebekler 3-5 ay arasında aldıklarını 8'inci aydan sonra   vermeye başlıyor. Annesiyle girdiği derste 5 duyusuna hitap ediliyoruz   ve bebekliğinden itibaren bu dilin kodlamasını başlatmış oluyoruz.   Bebek, Türkçe "baba"yı öğrendiği anda "father"ı da öğreniyor.

'3 AYLIKKEN BAŞLAMALI'

Okullarda İngilizce eğitimi kaç yaşında başlamalı?

Ne kadar erken o kadar iyi. Araştırmalar ana dilin 6 yaşa kadar   öğrenildiğini söylüyor. Onun için 3 aydan başlamalı diyorum. Her yıl   bebeğin nasıl gelişeceğini biliyorum ve sistematik bir şekilde   öğretiyorum. İlk yıl şarkılar ve oyunlarla 550 kelime öğreniyorlar,   ertesi yıl 650 kelime... 6 yaşına geldiğinde 3500 kelimeye ulaşıyor.

İki dili karıştırmıyorlar mı?

İki farklı dil konuştuğunun farkında, bu ayrımı yapabiliyor.

Sizin yönteminiz evde nasıl uygulanabilir?

Resimli kitapları tercüme ederek değil, resimleri göstererek kelime   öğretilebilir. Alt yazılı çizgi film ve filmler izletilebilir. Şarkıyı   hareketlerle desteleyerek söylemek yardımcı olur. Üç tip öğrenme yolu   var; görsel, işitsel ve kinestatik yani dokunma ve hareketlerle. Bütün   çocuklar kinestatik öğrenicidir. Onlara öğrettiğiniz her kelimeyi   hareketlerle anlatmalısınız.

Türkiye'de "İngilizce biliyorum" diyenler bile bu dili çok çok iyi konuşamıyor. Neden İngilizce öğrenemiyoruz?

Yabancı dil eğitimine çok geç başlıyorsunuz. 'Gelecek Çince'de'

Siz kaç dil biliyorsunuz?

İngilizce, Fransızca ve İbranice'yi anadilim gibi biliyorum. Biraz İspanyolca, biraz Arapça biliyorum. Almancam fena değil. İngilizce'nin arkasından gelen dil hangisi? Eskiden Fransızca'ydı şimdi İspanyolca, ama önümüzdeki yıllarda Çince olacak.(habertürk)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.