banner

SBS'deki yerleştirme hatalı




Mahkeme, SBS'de yerleştirme sistemindeki hata yüzünden açıkta kaldığını söyleyen adayı haklı buldu. 100 bin adayın sınav sonucu değişebilir.

Radikal’in haberine göre; Fen ve Anadolu liselerinin de yer aldığı liselere, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) esas alınarak yapılan yedek yerleştirmenin hatalı olduğu ortaya çıktı. Sistemin otomatik olarak yaptığı yedek yerleştirme sonucunda, hiçbir okula giremeyen Turan Mert Duran isimli öğrenci itiraz etti ve haklı bulundu. Yargının Duran’a ilişkin aldığı karar, yedek yerleştirme sistemini baştan sona etkileyebilecek nitelikte.

Turan Mert Duran,

2012 yılı SBS’de 440.218 puan aldı. 10 tercih hakkından 9’unu kullandı. Yerleştirme işlemleri sonucunda tercihlerinin hiçbirine ‘asil olarak’ yerleşemeyince otomatik sistemle üç liseye yedek olarak yerleştirildi.

Sistem, yedek sıralaması yaparken okulların asıl kontenjanını 3 katı olarak belirliyor. Duran da bu yerleştirme sonucunda tercih listesinde 5, 6 ve 7’nci sıralarda bulunan okulların listelerinde, sırasıyla 419, 301 ve 267 numaralı yedek aday olarak yer aldı. Hiçbirine yerleşemedi. 3 yedek hakkı dolduğu için diğer tercihleri de dikkat alınmadı.

Duran, puanı 440.218 iken yedek taban puanı 451.050 olan bir liseye son sıralardan (419) yedek yazıldığını belirterek itiraz etti. İtirazında 8’inci tercihinde yer alan Çağrıbey Anadolu Lisesi’ni de örnek gösterdi. Duran puanının bu lisenin yedek taban puanından (440.847) sadece 1 puan düşük olduğunu, bu lisenin yedek listesine yazılsaydı, kazanma şansının artacağını vurguladı.

Ankara 15. İdare Mahkemesi, bakanlıktan savunma istedi. Bakanlık da savunmasında yedek yerleştirmelerinin, adayların “tüm tercihleri dikkate alınarak ve tercih önceliği esasına göre ilk tercihten başlayarak” yapıldığını, Duran’a yapılan işlemin 2012 yerleştirme e-kılavuzuna uygun olduğunu kaydetti.

Mahkeme ise kılavuzda yedek listesinin “tüm tercihler dikkate alınarak” yapılacağının yer aldığını ancak “yerleştirmelerin tercihlerin önceliği esas alınarak yapılacağı” yönünde bir ibare bulunmadığını tespit etti. Mahkeme bu nedenle yerleştirmeyi hatalı ve hukuka aykırı buldu.

Şimdi ne olacak?

İdare Mahkemesi, Turan Mert Duran kararıyla SBS’de uygulanagelen yedek yerleştirme sisteminin tamamen yanlış olduğuna da karar vermiş oldu. Kararın 100 bini aşkın adayı etkileyebileceği ifade ediliyor. Mahkeme kararının Milli Eğitim Bakanlığı ’na da iletildiği, bakanlığın konuya ilişkin bir üst mahkemeye itiraz mı edileceği yoksa yeni bir düzenleme mi yapılacağı konusunu değerlendirdiği öğrenildi.

Yapılacak değerlendirme sonrası konuyla ilgili kamuoyuna da bilgi verileceği belirtildi.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.