banner

1 milyon 173 bin kişiye burs veriyoruz




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılında 451 bin 550 olan öğrenim kredisi verilen öğrenci sayısının bugün 1 milyon 173 bin 452'ye yükseldiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, Ankara Üniversitesi Morfoloji Binası'nda düzenlenen 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversite öğrencilerinin en önemli sorunlarından olan barınma sıkıntısını çözmek için tüm illerde çok ciddi yurt yatırımları yaptıklarını söyledi.

10 yılda 113 bin 117 yatak kapasiteli 265 yurt

81 il ve 137 ilçedeki 333 yurt ve 291 bin 200 yatak kapasitesiyle öğrencilere hizmet verildiğini belirten Erdoğan, son 10 yılda 113 bin 117 yatak kapasiteli 265 yurt ve bloğun hizmete açıldığını vurguladı. Kredi Yurtlar Kurumu'nun bu yılki yatırım programında 109 bin 760 yatak kapasiteli yurt projeleri bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bunlardan 56 bin 210 kapasiteli 81 yurdun inşaatının sürdüğünü, Kasım ayında 40 bin yatak kapasiteli 52 yurdun toplu açılışla hizmete sokulacağını bildirdi.

1 milyon 173 bin kişiye burs veriyoruz

Öğrencilere verilen sosyal katkı ve yardımları da geçmişle mukayese edilemeyecek seviyeye çıkardıklarını belirten Erdoğan, 2002 yılında 451 bin 550 olan öğrenim kredisi verilen öğrenci sayısının bugün 1 milyon 173 bin 452'ye yükseldiğini vurguladı. ''Bunu nereden nereye geldiğimizi gösterme bakımından söylüyorum'' diyen Erdoğan, 10 yıl önce 45 lira olan lisans öğrencilerine verilen kredi miktarının 260 liraya çıkarıldığının, 180 lira da beslenme yardımı verildiğini, bu rakamın yüksek lisans öğrencileri için 520, doktora öğrencileri için de 760 lira olduğunu bildirdi. Başarılı öğrencileri de ödüllendirdiklerini anlatan Erdoğan, öğrenci seçme sınavında tüm dallarda ilk 100'e girenlere aylık 780 lira burs verildiğini, başarının karşılıksız kalmadığını ifade etti.

1870 yılından beri devam eden harç uygulamasını da kaldırdıklarını anımsatan Erdoğan, bu öğretim yılından itibaren artık devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerin aldıkları eğitim karşılığında harç ödemediklerini belirtti. Başbakan Erdoğan, ''Harcın kaldırılmasından 1,5 milyonu aşkın öğrencimiz faydalandı, bu sadece açık öğretim dışı. Aynı uygulamayı açık öğretimde de yaptık, burada da 2 milyona yakın öğrenci bu uygulamadan istifade etti. Toplamda 3,5 milyona yakın öğrencimiz bu uygulamadan istifade etmiştir'' diye konuştu.

''Üniversitelerin yol göstericiliği olmadan başarılara ulaşamayız''

Öğrencilerin yurt dışına gönderilmesine de büyük önem verdiklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, geçen 5 yılda 2 bin 508 öğrencinin yüksek lisans ve doktora eğitimi için yurt dışına gönderildiğini, bu sayının 5 bine ulaştırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Eğitim verdikleri önem ve önceliği kesintisiz olarak ve giderek artan şekilde devam ettireceklerini söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Üniversiteler dünyanın her yerinde eğitim kadroları ve öğrencileriyle daima değişimin taşıyıcısı, öncüsü kurumlar olmuşlardır. Biz Türkiye'de de üniversitelerin böyle bir konum üstlenmelerini, daha büyük misyonları hayata geçirmesini arzu ediyoruz. Üniversitelerimizin demokrasinin, hukukun, özgürlüklerin, yenilikçiliğin lokomotifleri haline getirmeden geleceğe ilişkin hedeflerimize istediğimiz sürat ve kapsamda ulaşamayız. Biz siyaset kurumu olarak ülkemize vizyon kazandırmak, milletimizi ileriye taşıyacak projeler üretmek konusunda elbette üzerimize düşeni yapıyoruz, yapacağız da. Yasama organı, yürütme organı bu doğrultuda üzerlerine düşeni yapacaktır.

Samimi olarak şunu ifade ediyorum; üniversitelerimizin, bilimin, bilim insanlarımızın desteği, yol göstericiliği olmadan daha büyük başarılara biz ulaşamayız. Her alanda üretken, iyi yetişmiş, işini en iyi şekilde yapmakla kalmayıp daha ötesinin arayışı içinde olan gençlere ihtiyacımız var. Bu insan kaynağını temin konusundaki tek kaynağımız eğitim-öğretim kurumlarımız, bilhassa da üniversitelerimizdir. Aynı şekilde üniversite tarafından desteklenmeyen bir ekonomi politikası, sanayileşme çabası, sosyal değişme programı, dış politika, kültür politikası eksik kalır.

Bunun için biz üniversitelerimizle, bilim kuruluşlarımızla birlikte çalışmayı, bilim insanlarımızın desteğini almayı hep prensip edindik ve buna büyük önem verdik. Gerek teknik bilimlerde gerek sağlık bilimlerinde gerek sosyal bilimlerde ülkemizin önünü açacak Türkiye'yi dünya bilim sıralamasında öne geçirecek her çalışma bizim için takdire şayandır. Bu doğrultuda pek çok destek programı hayata geçmiştir. Önümüzdeki dönemde bu desteği çok daha ileri boyutlara taşıyacağız. Hedefimiz araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrılan kaynağı, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te, gayri safi milli hasılamızın yüzde 3'üne çıkarmaktır. Bu büyük bir hedef, iddialı bir hedeftir. Biz bu hedefe ulaşmakta kararlıyız ve buna kilitlenmiş durumdayız.''

-''Biz onların hizmetkarıyız''-

Geçen 10 yılda Türkiye'de iş yapmak, kendini geliştirmek ve daha iyisini ortaya koymak isteyen bütün kurum ve kişilere ciddi destekler verdiklerini, engelleri kaldırdıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, ''Kimse artık 10-15 yıl öncesinin mazeretlerinin arkasına sığınamaz'' dedi.

Kendi öğrencilik yıllarında, daha öncesinde ve sonrasında ''Eğitime bütçe'', ''Harçlar kaldırılsın'', ''İki-üç kişilik yurtlar istiyoruz'' sloganlarının sık sık duyulduğunu kaydeden Erdoğan, ortaöğretim çağında 60 kişilik koğuşta yattığını anlattı. Bu özlemlerin hepsinin bugün hayata geçirildiğini, yurtlarda üç kişinin kaldığı, tuvaleti banyosu içinde olan, tek tek çalışma masalarının bulunduğu odalar tesis ettiklerini ifade eden Erdoğan, ''Neden- Bizim yavrularımız bizim çektiklerimizi çekmesin, geleceğe farklı bir özgüven ve inançla yürüsün. Bu imkanı hazırlamak bizim görevimizdir yani biz onların hizmetkarıyız. Yeter ki onlar geleceği kuşatan ve Türkiye'yi muasır medeniyetlerin seviyesinin üstüne çıkaran gençler olsunlar'' dedi.

Erdoğan, öğrenciler adına konuşma yapan Çağatay Zincirlioğlu'nu dinlerken gururlandığını dile getirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.