banner

Dershaneler okul olursa




ÖZ‐DE‐BİR, GÜVENDER, TÖDER’den Ortak Açıklama

Başbakan Erdoğan'ın dershanelerin kapatılmasına yönelik açıklamalarına, ÖZ‐DE‐BİR, GÜVENDER, TÖDER’den ortak bir açıklama geldi.

ÖZ‐DE‐BİR, GÜVENDER, TÖDER’den yapılan açıklamada dershanelerin kapatılmasının, özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar gelir grubunun elindeki tek alternatif olduğu bu bakımdan dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşların, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları ve bunun onlara daha pahalıya mal olacağı vurgulandı. Ayrıca bildiride, Milli Eğitim Bakanlığı’nda, dershanelerin okula dönüşümü ve gelecekleriyle ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığını ve şu ana kadar sektöre de bir teklif ulaşmadığı da belirtildi.

ÖZ‐DE‐BİR, GÜVENDER, TÖDER tarafından yapılan ortak açıklama şöyle;

Sayın  Başbakanımızın  son  olarak  “Üniversite  sınavlarına  yönelik  faaliyet  gösteren dershanelerden şartları uygun olanların özel okullara dönüşmesini istiyoruz.” biçiminde ifade ettikleri özel dershaneler konusu gündemdeki sıcaklığını koruyor.  Kamuoyunda  “dershaneler  kapanacak”  olarak  algılanan  konunun;  özellikle  Sayın Başbakanımız tarafından, milli eğitimimize önemli katkılar sunan dershane sektörünü inciten, haklılığı tartışılır ifadelerle dile getirilmesini, ülkemiz ve halkımız açısından da üzücü bir olay olarak görüyoruz.

Özel dershane sektörünü temsil eden dernekler (ÖZ‐DE‐BİR, GÜVENDER, TÖDER) olarak 21 Eylül  2012’de  konu  hakkında  kamuoyunu  bilgilendirmeyi ve  konunun farklı  boyutlarına dikkat  çekmeyi  amaçlayan  ortak  basın  açıklaması  yaptık.  Bu  açıklamada  “Milli  eğitim sistemimiz içinde yer alan dershanelerin kurucuları olarak ülkemizin yararını, menfaatlerini, eğitimimize faydalı olanı  her şeyin önünde tuttuğumuzu, tutacağımızı; özel dershaneler konusunun sektörle, eğitim yöneticileriyle tartışılmasının  ülkemizin ve  herkesin yararına uygun yeni seçenekler sağlayacağını” belirterek bu konuda başta Sayın Başbakanımız olmak üzere konuya taraf yöneticilerimizin bizlere kapılarını kapamayacaklarına inancımızı” dile getirmiştik. Bu  bağlamda  Sektör  temsilcileri  olarak  Sayın  Başbakanımızdan  randevu  talebimiz bulunmaktadır.  Konu hakkında genel görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz, paylaşmaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle konuyla ilgili birkaç hususu tekrarlamak istiyoruz:

-Dershanelerin birikimleri, deneyimleri ve eğitim ortamlarından eğitimimizin ihtiyaçları doğrultusunda yararlanılmalıdır. 

-Mevcut yapıda özel ders ihtiyacını karşılayan özel dershaneler ile okullarımızın işlevleri farklıdır.

-Özel  ders  alma  ihtiyacı  alınacak  önlemlerle  azaltılabilir  ancak  ortadan kaldırılamaz. Dünyadaki örnekler, uygulamalar bu yöndedir. Bizde de ailelerin ek destek aramaları yadırganmamalı, desteklenmelidir. 

-Dershaneler; özel okullara gidemeyen, özel ders alamayan orta ve dar  gelir grubunun elindeki tek alternatiftir. Anadolu’nun ücra köşelerinden dershanelere devam ederek en iyi  okullara  giriş  hakkı  kazanmış  öğrencilerimizin  yakaladıkları  bu  fırsatlar unutulmamalıdır.  Bu  bakımdan  dershanelerin  yokluğunda  dar  ve  orta  gelirli vatandaşlarımızın, çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacakları ve bunun onlara daha pahalıya malolacağı açıktır. 

-Özel okulların desteklenmesiyle özel öğretimin eğitimdeki payı artırılarak devletin bu alandaki  yükünün  azaltılması  gerekmektedir.  Dershanelerin  de  bu  anlamda  teşvik edilmesine yönelik yapılacak çalışmaları destekliyoruz. Zaten sayıları az da olsa okul açabilecek özel dershane girişimcilerimiz bu alanda yatırım yapmaktadırlar.  

-Bakanlığımızda dershanelerin okula dönüşümü ve gelecekleriyle ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığını ve şu ana kadar sektöre de bir teklif ulaşmadığını biliyoruz. Bu nedenle önce Milli Eğitim Bakanlığımızın sektör temsilcileriyle buluşarak sınavlarla ve dershanelerle ilgili belirsizlikleri giderecek adımlar atması gerek kamuoyunun gerekse özel dershane camiasının beklentisidir.  

Kamuoyuna saygıyla duyururuz. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.