banner

15 bin TL'lik 3G şoku




Öğrenci değişim programıyla gittiği Polonya'da Türkiye'den aldığı 3G internet hattını kullanan ve 15 bin 192 lira fatura gelen üniversiteli genç, ''yanlış yönlendirilmesi'' nedeniyle mağdur olduğu iddiasıyla açtığı davayı kazandı.

KBÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyken 1 Ekim 2010'da öğrenci değişim programı kapsamında 5 ay kalmak üzere Polonya'ya giden Murat Yaman (22) Türkiye'deki 3G internet hattının yurt dışında da kullanabilmek için ilgili GSM şirketine müracaat etti.

GSM firması çalışanının ''paket aşımı yapmadığı sürece kullanım ücretinin ayda 70 lirayı geçmeyeceğinin söylediğini'' iddia eden Yaman, kaldığı yurtta internet erişimi olduğunu öğrenene kadar yaklaşık 10 gün süreyle 3G hattını kullandı.

Yaman'ın o dönemde Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde çalışan babası Ahmet Yaman, oğlunun internet ekim ve kasım ayındaki faturasının toplam 15 bin 192 lira geldiğini öğrenince şoke olarak, parayı ödeyebilmek için bankadan kredi çekti.

Borcunu ödemesinin ardından yurt dışındaki oğlunun konsolosluk aracılığıyla çıkarttığı vekaletin gelmesiyle hukuki süreci başlatan baba Yaman, Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

Tüketici mahkemesi sıfatıyla davaya bakan mahkeme, davaya konu olan faturaların iptaline, davacının ödediği 15 bin 62 lira 90 kuruşu dava tarihi olan 1 Mart 2011 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tüketiciye ödemesine karar verdi.

Mahkeme, kararın davalıya tebliğinden itibaren 15 gün içinde temyiz yolunun açık olduğunu hükmetti.

Kredi taksitlerini ödemekte zorlanınca emekli oldu

Ahmet Yaman, AA muhabirine, oğlunun internet faturasını yatırmak için gittiği bayide 6 bin 205 lira borçlandıklarını öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşadığını aktararak, GSM şirketine dilekçeyle başvurarak cevap beklediği sırada da diğer faturanın 8 bin 987 lira gelmesiyle zor duruma düştüğünü söyledi.

Ekim ve kasım ayındaki yüksek faturalarla ilgili müracaatlarından sonuç alamayınca bankadan kredi çekerek toplam 15 bin 192 liralık borcu ödediğini ifade eden Yaman, şunları kaydetti:

''İlgili GSM firması görevlilerinin yanlış yönlendirmeleri nedeniyle mağdur olduk. Türkiye'de ayda ortalama 50 lira ödedikleri internet paketinin yurt dışında 70 lirayı geçmeyeceğinin söylenmesi üzerine oğlum Polonya'ya modemini götürmüştü. Yaptığımız girişimlerin hiçbirinden sonuç alamadık. Faturaları ödeyebilmek için kredi çekmek zorunda kaldım. Ardından da oğlumun konsolosluk aracılığıyla çıkarttığı vekaletle, yanlış bilgilendirme yapılarak mağdur edildiğimiz gerekçesiyle dava açtık. Hukuki mücadeleyi kazandık. Bu süreçte kredi taksitlerini ödemekte zorlanınca emekli olarak aldığım tazminatla borcumu kapattım. Firmanın ödediğimiz parayı iadesini bekliyorum.''

Yaman'ın avukatı Mesut Yörük de verdikleri hukuki mücadeleyi kazandıklarını ifade ederek, ''Mahkeme, GSM firması bilgilendirmeden yurt dışında internet kullandırdıysa paket ücretinin dışına çıkamayacağı yönünde karar verdi. Bu doğrultuda da paket aşımı üzerindeki paranın geri ödenmesini hükmetti. Yargıtay'ın onaylaması durumunda karar emsal teşkil edebilecek'' diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.