banner

Kürtçe ders kitapları hazır




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez okutulmaya başlanan Kürtçe dersinin öğretim materyalini hazırladı.

''Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi'' kapsamında Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde ayrı ayrı hazırlanan 5. sınıf Kürtçe öğretim materyalleri, Bakanlığın internet sitesi üzerinden yarın yayınlanacak. Kitaplar, baskı işlerinin tamamlanmasının ardından okullara dağıtılacak.

Kürtçe dersi için hazırlanan öğretim materyalinin kapağında, Kürtçe dilini anlatan bir şarkının sözleri yer alıyor. Şarkının sözleri şöyle; ''Süslü ve güzeldir/Hoş ve şirindir Kürtçe dili/ Güzel bir sestir/Nazlı ve latiftir Kürtçe dili''.

9 üniteden oluşuyor

Kitap, 9 üniteden oluşuyor. Birinci üniteyi ''Alfabem'' oluşturdu. Ünite kapsamında alfabede yer alan harfler ve okunuşları, bitişik harflerin okunuşları, birbirine yakın sesler anlatılıyor. Alfabe anlatımında Hasan Emin tarafından yazılan ''Harflerin Marşı'' adlı Kürtçe bir şiire yer veriliyor. Ünitede aynı zamanda sayılar konusu da işleniyor.

''Ben ve Ailem'' başlıklı ikinci ünitede, kendini, aileyi ve arkadaşları tanıtma, iş ve meslekler ile günün vakitleri konuları anlatılıyor.

''Oklum ve Çevrem'' konularının oluşturduğu üçüncü ünitede, okulun, derslerin, okul araç gereçlerinin, okullardaki etkinlik kolları ile şehir ve köy, evin bölümleri, renkler konuları ele alınıyor.

Dördüncü ünitede ise ''Beden ve Sağlık'' konusu işlendi. Bu başlık altında vücudumuz, organlar, bireysel temizlik, mikroplardan korunma, ilk yardım, ilk yardım çantasında bulunanlar anlatılıyor.

''Mevsim ve Takvim'' ise beşinci üniteyi oluşturdu. Mevsimlerin tanıtıldığı, ay, hafta, gün ve saatler kavramlarının işlendiği bu ünitede, Nevruz Bayramı da diyalog halinde anlatılıyor.

Ağustos Böceği ve Karınca 

''Yiyecek ve İçecekler'' konusunun işlendiği altıncı ünitede ise öğrencilere fiillerin çekimleri ve şahıs zamirlerinin öğretimi basit şekilde anlatılmaya başlanıyor. Yöresel yemek ve yiyeceklerle ilgili öğrencilere bu ünitede bilgiler veriliyor.

Yedinci ünitede ise ''Oyun ve Masallar'' konusu işleniyor. Saklambaç, çelik çomak, sek sek, bilye oyunları ile tekerlemeler, bilmeceler, fıkralar bu ünitede işleniyor. Yalancı Çoban'ın hikayesinin Irak'ın kuzeyinde anlatıldığı şekilde bu ünitede yer alan diyaloglar arasında. Ağustos Böceği ile Karınca'nın hikayesinin şiir olarak hazırlanmış şekline de bu ünitede yer veriliyor.

''Serbest Etkinlikler'' başlıklı sekizinci ünitede ise çocukların serbest zamanlarında neler yaptıkları, etkinlik yerleri ve kitaplar konuları işleniyor.

Dokuzuncu ünitede ise ''Trafik ve Seyahat'' konuları ele alındı. Ünitede, trafik kuralları, trafik lambaları, trafik işaretleri, ulaşım araçları, Türkiye'deki turistik yerler ve yönler anlatılıyor.

Kürtçe-Türkçe sözlük var

Kitabın son kısmında ünitelerde yer alan kelimelerin bulunduğu küçük bir Kürtçe-Türkçe sözlük de yer alıyor.

Öğrencilerin Kurmanci ve Zazaca'da temel iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefleyen ders programı kapsamında hazırlanan öğretim materyallerinde, öğretilenler dinleme, okuma, konuşma ve yazma zamanları ile boşluk doldurma, grup etkinlikleri, bulmaca, bilmece, tekerleme ve oyunlarla pekiştiriliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.