banner

Dershanelere özel okul için vergi teşviki




Sabah Gazetesi Yazarı Yaşar Özay’ın bugünkü yazısı

Dershanelerin, özel okullara dönüştürülmesi için düğmeye basıldı. Dershane sahiplerine vergi muafiyeti, arsa tahsisi, devlet destekli kredi gibi imkânlar sunulacak

Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerin kapatılıp özel okula dönüştürülmesi yönünde ilk adımı attı. Bakanlık dershanelere bir yazı göndererek, özel okul olma şartlarını bildirdi. Buna göre özel okul yapılması planlanan dershaneler, içkili mekanlara en az 100 metre uzaklıkta olacak. Binanın tüm kat mülkiyeti dershane sahibine ait olacak. Özel okula dönüştürülecek dershane en az 200 metrekare bahçeye sahip olacak. Binası olup da, belirtilen kriterlere uymayan dershanelere ise arsa ve vergi muafiyetinin yanı sıra kredi desteği sağlanacak.

İLK ADIM ATILDI

Özel Öğretim Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ve içinde dershane mülkiyeti, öğrenciler ve öğretmenler ile ilgili geniş çaplı bir anket ve dershanelerin dönüşüm için isteklerinin yer aldığı bir yazı tüm il ve ilçelerdeki dershanelere Bakanlığın MEBBİS programı üzerinden gönderildi. Bakanlık dershanelerin gerekli cevabı vermeleri için 19 Ekim'e kadar zaman verirken böylece dershanelerin özel okula dönüştürülmesi projesinin ilk adımı da atılmış oldu.

ÖĞRENCİ BİLGİSİ İSTENDİ

Bakanlığın dershanelere gönderdiği yazıda, öncelikle öğrenci sayıları soruldu. Buna göre özel okula dönüştürülmesi planlanan dershanelerde kaç öğrenci okuyacağı ve bu öğrencilerin hangi alanlarda yer alacağının planlanmaya çalışıldığı öğrenildi. Dershanelere gönderilen yazıda öğrencilerin dershanelere verdiği ücretler de yöneltilen bir diğer soru oldu. Bakanlık, devletin öğrenci başına özel okullara vereceği burs miktarlarını dershanelerden gelecek cevaplar üzerinden belirleyecek.

TEŞVİK VERİ LECEK

Bakanlık bilgilendirme ve soruların yer aldığı yazının yanı sıra dershanelere anket de gönderdi. Ankette öğretmenlerin yaşları ve ders verdiği alanlar soruldu. Bu şekilde, emekli olup da dershanelerde çalışan öğretmenler belirlenecek. Emeklilik yaşları gelen öğretmenler emekli edilecek. Dershane sahiplerine de, özel okula dönüşmek için hangi teşviklerden yararlanmak istedikleri soruldu. Teşvikler arasında ise arsa tahsisi, vergi muafiyeti, özel öğretime destek ve devlet destekli kolay ödemeli kredi gibi maddeler yer aldı. Buna göre dershanelerin özel okula dönüşmesi halinde vergide önemli teşvikler yapılacak. Dershanelerin özel okula dönüşmesi için alacakları kredilere kolaylık getirilecek ve faizleri düşük seviyelere çekilecek. Ayrıca devlet kredinin yüzde 5'ini kendi öderken, uzun ödemeleri olan kredi imkanları da sunacak.

FİZİKİ KOŞULLAR YETERLİ DEĞİL

Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal Okul olabilmenin yasal koşullarına bakıldığında, az sayıda kurumun bu dönüşümü gerçekleştirebileceğini düşünüyorum. Dershane binalarının fiziki koşullarnın ve ne kadar destek verilirse verilsin, mevcut dershanelerin okullaşmaya dönüşebilecek ekonomik altyapıları yeterli değil. Görünen bu.

OKULA DÖNÜŞÜRKEN DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Uğur Dershaneleri Genel Müdürü Alpaslan Alemdar Dershaneleri okula dönüştürürken desteğe ihtiyaç var. Teşviklere gereksinim duyuyoruz. Ancak büyük kentlerdeki en önemli sorun arsa tahsisi. Yeterli öğrenci sayısı ve kredi kolaylığı öne çıkıyor.Unutmamak gerekiyor ki, dershaneler okul alternatifi değildir. Bu nedenle özel okul açma dershane kapatma anlamına gelmemektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.