banner

Kürtçe sözlük gelecek yıla hazır




TDK Başkanı Kaçalin, ''Kürtçe lügatı ilk olarak ilköğretim öğrencilerinin ihtiyacını karşılayacak seviyede hazırlayarak, önümüzdeki 2013 eğitim öğretim yılına yetiştirmeye çalışacağız'' dedi.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, AA muhabirinin, Kürtçe lügatla ilgili sorularını cevapladı.

Kaçalin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 12 Temmuz'da TDK'nin kuruluşunun 80. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen bir programa katıldığını ve burada Kürtçe lügat hazırlanması yolunda bir talimat verdiğini anlattı.

''Kürt vatandaşlarımızın en çok kullandığı lehçenin Kırmançi lehçesi olduğu biliniyor. Biz de bu çerçevede sözlüğü ilk olarak Kırmançi lehçesiyle yazacağız. Ancak daha sonra öbür lehçelerde de hazırlanabilir'' diyen Kaçalin, şunları kaydetti:

''Örneğin biz de genel Türkçe sözlük hazırlıyoruz derken Türkçe coğrafyasının merkezindeki Özbekçe'yi kastetmiyoruz. 'Belki 40 milyon Özbek ve mücavir alanlarıyla 80 milyon kişi Özbekçe'den anlıyor o halde Özbekçe hazırlayalım' demiyoruz. Hizmet daha faydalı ve daha hızlı şekliyle nasıl ulaşır bunu hedef alıyoruz. Bu vesileyle Türkiye'deki Kürt vatandaşın en çok konuştuğu lehçe tercih ediliyor.''

Sözlük hazırlığı bir ömür işi

Sözlük hazırlığının bir ömür işi olduğunu vurgulayan Kaçalin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kürtçe lügatı ilk olarak ilköğretim öğrencilerinin ihtiyacını karşılayacak seviyede hazırlayarak, önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetiştirmeye çalışacağız. Ancak öbür sözlük şu kadar zamanda hazırlanır dersek bu belirsiz bir tarihi vermek olur çünkü sözlüğün bir yazım, gözden geçirilme ve basılma süreleri var. Ar-Ge ayrı şey rutin çalışma ayrı şey. Bu bir Ar-Ge değil rutin bir çalışmadır fakat rutin bir sözlük çalışması bile Ar-Ge çalışmasını gerektirir.''

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.