banner

Dershaneler kapatılırsa yeraltına iner




CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dershaneleri kapatmak isteyen hükümeti uyardı. Kılıçdaroğlu, “Bugünkü koşullarda ‘kaldırıyoruz’ derseniz dershaneler yer altına iner. Ortaya kayıtsız, aynı işlevi gören pek çok dershane çıkar.” dedi.

kemal kılıctarogluCHP lideri, özel okula çevirmenin de ihtiyacı ortadan kaldırmayacağının altını çizerken merhum Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde yaşananları hatırlattı: “Rahmetli Özal ‘Dershaneler okula dönüşürse 5 yıllık vergi muafiyeti getireceğiz.’ demişti. Pek çoğu özel okula dönüştü fakat dershaneler yine kalkmadı. Eğer yüz binlerce gencimiz üniversite kapısından dönüyorsa, 500 kişilik yere bin 500 kişi talip oluyorsa ve onlar arasında sınav yapılacaksa dershaneler olur.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cihan Haber Ajansı’na gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Seçilme yaşının 18’e indirilmesi konusunda herhangi bir karar vermediklerini söyledi. Ancak parti programında seçilme yaşının 21 olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, “Neden; çünkü askerlik yaptıktan sonra kişiler milletvekili olsunlar diye. 21 yaşa sıcak bakarız. Kişinin milletvekili olabilmesi için olgunlaşması gerekir.”  dedi. Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliğine niçin destek vermediklerini de şöyle anlattı: “Bir kişinin ihtiraslarına, beklentilerine uygun anayasa değişikliği yapılmaz. Sayın Erdoğan’ın kafasında bir seçim takvimi var. O takvime uygun biz anayasayı değiştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı iade etti. Bu sonucu beğenmediler, tekrar CHP’ye döndüler. ‘Acaba tekrar CHP bu sürecin içine alınabilir mi?’ diye. Bizim olağan düşüncemiz şudur: Anayasa’ya göre 5 yılda bir seçim yapılması gerekiyorsa bu 5 yılda bir yapılmalı.”

CHP lideri, anadilde eğitim tartışmasını değerlendirirken, kişinin anadilini öğrenme özgürlüğüne sahip olduğunu bunun da seçmeli dersle mümkün hale geldiğini vurguladı. Anadilde eğitime ise ‘toplumu böler’ gerekçesiyle karşı çıktı: “Öğrenme ayrı, eğitim ayrı. Seçmeli ders olarak şu an Kürtçe var zaten. İsteyen çocuklarımız Kürtçeyi öğrenebiliyorlar. Kişinin anadilini öğrenme konusunda devlet katkı vermeli. Ama resmi dil Türkçedir. İkinci bir resmi dilin olmasının doğru olmadığı kanısındayız.”

Oslo görüşmelerine ilişkin de konuşan CHP lideri, meşru, yasaların izin verdiklerinin dışında devletin hiçbir organının terör örgütüyle masaya oturamayacağını söyledi. Şöyle konuştu: “Devletin istihbarat örgütü görüşür elbet. Yeni mi görüştü? Hayır, çok eskiden beri görüşüyorlar. Ayrıca yasaları izin veriyor zaten. Ama Oslo’daki görüşme istihbarat örgütüyle değildi. Sayın Başbakan, özel temsilcisi, müsteşar yardımcısını görevlendirdi. Orada ‘Sayın Erdoğan’ın temsilcisi olarak ben buradayım.’ diyor. İtiraz ettiğimiz nokta bu. Ayrıca, terör örgütüyle anayasa değişikliği görüşülmez. Onların görüşme yeri TBMM’dir.”

Terör sorununa da değinen Kılıçdaroğlu, “Bu sorun toplumsal uzlaşmayla çözülür. Parlamentoda oturacağız, her siyasal partiden eşit şekilde milletvekili katılacak. Onun dışında paralel bir akil adamlar heyeti olacak. Dolayısıyla ikisinin işbirliğiyle biz bu soruna çözüm üreteceğiz.” diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.