banner

İLKSAN’dan öğretmenlere müjde!




İLKSAN, alan değiştiren 18 bin öğretmene toplu ödeme yapacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl alan değiştirme hakkı tanıdığı sınıf öğretmenlerine, İlkokul Öğretmenleri Sandık ve Sosyal Yardım Sandığı’ndan (İLKSAN) toplu para ödenecek. Alan değiştiren yaklaşık 23 bin öğretmenden 18 bin 420’si üyelikten ayrılacaklardan oluşuyor. Öğretmenlere hizmet yılına göre 3 bin 400 lira ile 5 bin 400 lira arasında ödeme yapılacak. Kasasından tek seferde 80 milyon liraya yakın para çıkacak olan sandık ayrıca üye kaybı sebebiyle aylık 500 bin lira gelir kaybına uğrayacak. Yaklaşık 280 bin sınıf öğretmeninin üye olduğu İLKSAN’a, her öğretmenin maaşının yüzde 2’si kadar zorunlu kesinti yapılıyor.

Bir öğretmen emekli olduğunda İLKSAN’a yatırdığı parayı yüzde 150 fazlasıyla alıyor. Üyelikten ayrılması durumunda ise yüzde 50 fazlasıyla alıyor. Bu sebeple emekliliği beklemeden ayrılacak öğretmenler, emekliliği bekleyenlere kıyasla bir miktar kayıpla karşı karşıya kalacak.

Yaklaşık 280 bin sınıf öğretmeninin üye olduğu İLKSAN’a, her bir öğretmenin maaşının yüzde 2’si kadar zorunlu kesinti yapılıyor. Bu da ortalama olarak her bir öğretmen maaşından ayda 27 lira, yılda ise 321 liralık kesinti anlamına geliyor. Sandığın her ay üyelerinden gelen aidat miktarı da 8,5 milyon lira. Sandığın banka mevduatı olarak 38,5 milyonu bulunuyor. Buna ilave olarak 125,5 milyon lira portföy miktarı ve 341,4 milyon lira üyelerden alacağı var. Buna göre toplam varlık miktarı 505,4 milyon lira. Ancak sandığın mevduat tutarının 38 milyon olduğu, buna karşın üyelikten çıkacaklara ödeyeceği paranın 80 milyon civarında olacağı dikkate alındığında sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor. Bu sebeple alan değiştiren öğretmenlere üyeliğe devam etmeleri çağrısı yapılıyor. Gerekli mevzuat değişikliği de sandığın girişimleri sonucu gerçekleştirildi.

Sınıf öğretmenliğine geçtiği için sandık üyeliğinden ayrılacak olanların alacağı miktar yıllara göre değişiklik gösteriyor. 10 yıllık bir sınıf öğretmeni üyelikten ayrılırsa 3 bin 406 lira alacak. 20 yıllık bir öğretmen 4 bin 536, 30 yıllık bir öğretmen ise 5 bin 434 lira alıyor. Ayrıca bir öğretmenin sandık üyeliğinden emeklilik yoluyla ayrılmasıyla emekli olmadan ayrılması arasında önemli fark bulunuyor. 20 yıllık bir öğretmen emekli olarak ayrılırsa 13 bin lira, 30 yıllık öğretmen emekli olarak ayrılırsa 15 bin lira alıyor.

İLKSAN üyesi bir öğretmen emekli olduğunda yatırdığı parayı yüzde 150 fazlasıyla alıyor. Sandık ayrıca maluliyet durumunda emeklilik haklarını veriyor. Evlilik, şehitlik, afet, ölüm durumlarında da üyesine ödeme yapıyor. Sandık 2002 ile 2012 yılları arasında emekli olan 62 bin üyesine 439 milyon lira ödeme yaptı. 71 bin üyeye ise evlenme yardımı olarak 27 milyon ödendi. Afet sebebiyle 3 bin 716 üyesine yaklaşık 2 milyon lira yardım yapan sandık, ölüm yardımı olarak ise 1947 kişiye 12 milyon lira ödedi. Bir üye için de şehit yardımı olarak 12 bin lira verildi. Toplamda 163 bin kişiye 507 milyon lira ödeme yapıldı.

İlkokul öğretmenleri arasında yardımlaşma sandığı olarak kurulan İLKSAN’a üyelik zorunlu. Bu durum çeşitli tartışmalara yol açıyor. Bu yıl yapılan toplu sözleşmenin sosyal haklar kısmında sandığa üyeliğin gönüllülük esasına göre olması karara bağlandı. Fakat uygulamada henüz değişen bir şey yok.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.