banner

Memlekete popçu da lazım topçu da peki ya bilim?




Bakan Ergün, ''Aileler, çocuklar ya popçu olsun ya topçu olsun diye uğraşıyorlar. Bilim işlerini kim yapacak?'' dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir merkezin açılmasında çok geç kalındığını, 1960'lı yıllarda ABD'de ve Kanada'da kurulan ilk bilim ve teknoloji merkezlerinin dünyanın birçok yerinde en popüler kurumlar olduğunu söyledi.

''Çocuklarımızı bilim adamı olmaya, bilim ve teknolojiyle onları geliştirmekle ilgilenmeye sevk etmeliyiz'' diyen Ergün, söyle devam etti:

''Şimdi teşvikler var. Türkiye'de aileler, çocuklar ya popçu olsun ya topçu olsun diye uğraşıyorlar. Niye? Para orada. Ya popçu olacaksın ya topçu. Memlekete popçu da lazım topçu da lazım. Ama bilim adamı, teknoloji lazım değil mi? Ne olacak? Bu bilim işlerini kim yapacak? Teknolojiyi kim geliştirecek? Hep başkasının buluşlarını, hep başkasının icatlarını yüksek paralar verip kullanmakla mı meşgul olacağız? Bilim adamı olmaya, teknoloji geliştirmeye de teşvik etmemiz, destek vermemiz, cesaretlendirmemiz lazım.''

Olimpiyat şampiyonlarını, fiziksel gücünü göstermiş, rakiplerini geçmiş gençlerin ödüllendirildiğini dile getiren Ergün, ''Bursa'dan bir çocuk da dünya matematik olimpiyatlarına gitmiş, birinci olmuş. Zihnini, bütün gücünü göstererek zorlamış. Dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki çocukları geçmiş. Haberiniz var mı böyle bir çocuğun olduğundan? Yok. Bir cumhuriyet altını verdiniz mi? Yok. Niye? Haberimiz bile yok ki. Halbuki istikbal o çocukta, o çocuğun bilim adamı olmasında, onun teknoloji geliştirmesinde'' diye konuştu.

Topa düzgün vurmasını bilene kaç milyon dolar

Ergün, topa düzgün vurmasını bilene kaç milyon dolar verildiğini vurgulayarak, ''3 milyon, 5 milyon, 10 milyon dolar. Peki o çocuklar, bilim ve teknolojide, matematikte, fizikte olimpiyat şampiyonu olmuş çocuklar. Haberimiz var mı? Bunlardan haberimiz olduğu gün biz, bir şey oluruz. Bu çocuklara da büyük teşvikler, destekler verdiğimiz gün bir yere geliriz. İşte buralar, hem o çocukların sayısını arttıracaktır hem bu konudaki farkındalıklar ortaya çıkacaktır'' dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.