banner

Dinçer verdiği sözü çabuk unuttu!




MEB, yan alanda branş öğretmenliğine geçirerek eş durumundan atamasını yaptığı öğretmenlere verdiği 'geri dönüş hakkı'nı unuttu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “yan alanda branş öğretmenliğine geçme” koşuluyla eş durumundan ataması yapılan sınıf öğretmenleri pişman oldu. Öğretmenler, “Geçtiğim alanda yetersizim ve mutsuzum, MEB bize sınıflarımıza geri dönüş hakkı tanımıyor” diye yakınırken Eğitim Söz Sen dava açmaya hazırlanıyor.

MEB, norm kadro fazlalığını eritmek ve eş durumu atamalarındaki yaygın beklentiyi giderebilmek amacıyla sınıf öğretmenlerine mezun oldukları yan alanlarda görevlendirilme hakkı tanıdı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “İhtiyaç üzerine talep olduğu zaman dönebilirler” açıklamasını da yapınca, ailesinin yanında olmak isteyen öğretmenler “ailesi ile işi arasında tercih yapmak zorunda” kaldı. Ancak yıllardır yaptığı sınıf öğretmenliğini bırakıp branş öğretmenliğine geçen öğretmenler pişman oldu. Geçtikleri branşta yeterli ve verimli olamadıklarını belirten sınıf öğretmenleri, birçok okulda mevcut branş öğretmenlerini de norm dışı bıraktı. Alan değişikliği yaptığı için pişman olan binlerce öğretmenin mektup yazması üzerine Eğitim Söz Sen yetkilileri, MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ile görüştü. Sendika, Erdem’den “Bir mağduriyet doğdu, ama başka bir mağduriyeti de giderdik” yanıtını alınca, yan alan atamalarının iptal edilmesi için dava kararı aldı.

Öğretmenlerin Eğitim Söz Sen’e gönderdikleri şikâyet mektuplarından bazıları şöyle: Sınıf öğretmenliği yapan, ancak “doğacak çocuğunun ilk gülüşünü görebilmek için alan değişikliği talep eden” bir öğretmen mektubunda “Bakanlık ‘ya ailen ya da işin’ dedi ve tercih etmek zorunda bırakıldık. Bakanlık öğretmen kalitesini artırmak için hem alan sınavı getiriyor hem de hiç eğitim almadığım alana beni zorluyor” ifadelerini kullandı.

Asıl alanı sınıf öğretmenliği olup yan alanı olan İngilizce öğretmenliğine geçiş yapan bir başka öğretmen yaşadığı sıkıntıyı “Öğrenciler hiçbir şey anlamıyor, ben de anlatamıyorum” diye aktardı.

Eğitim Söz Sen Genel Başkanı Mehmet Aydın da “Açacağımız davayı kazanırsak, mutsuz öğretmenler huzura kavuşacak, atama bekleyen öğretmenlere de umut olacak” diye konuştu.

(cumhuriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.