banner

Yüksekokullar meslek lisesi oluyor




Meslek liselilerin doğrudan geçiş yapabildiği meslek yüksekokulları yeniden yapılandırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yürüttüğü çalışmaya göre yüksekokulların sayısı azaltılacak. Bazı okullar kapatılırken bazıları meslek lisesine dönüştürülecek.

meslek okulu

Meslek lisesi mezunları, 2002 yılından itibaren meslek yüksekokullarına sınavsız geçebilme imkânına kavuştu. Bu kararın ardından çok sayıda meslek yüksekokulu açıldı. Ancak hem kontenjanlar doldurulamadı hem de işverenin ara eleman ihtiyacına cevap vermesi yönündeki beklentileri karşılanmadı. Bu sebeple meslek liselilerin doğrudan geçiş yapabildiği meslek yüksekokulları yeniden yapılandırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Kalkınma Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) birlikte yürüttüğü çalışmaya göre meslek yüksekokullarının sayısı azaltılacak; bir bölümü kapatılırken bazıları meslek lisesine dönüştürülecek.

Meslek yüksekokullarının etkin bir yapıya kavuşturulmasına yönelik yeniden yapılandırılmasını içeren bir rapor hazırlanacak. Türkiye genelindeki tüm meslek yüksekokullarını kapsayan bir etkinlik analizi yapılacak. Bu çalışmanın ardından gerekli görülen yüksekokullar kapatılacak ya da okullar birleştirilerek sayılarının azaltılması sağlanacak.   

Meslek yüksekokulları, son 10 yılda kontrolsüz bir şekilde büyüdü. Meslek liselerinden yapılan sınavsız geçişler sebebiyle ihtiyacın artması sonucu bu yüksekokullar, yeterli fizikî, teknik ve eğitici altyapı oluşturulmadan açıldı. Okul ve öğrenci sayısındaki patlama, beraberinde çeşitli sorunları da getirdi. Birçok ilde meslek liseleri binaları, tabela değiştirilerek yüksekokula dönüştürüldü. Teknik altyapı ve öğretim elemanı eksiğinin giderilememesi, yüksekokullardan beklenen faydayı sağlamadı. Bütün bu sorunları dikkate alan MEB ile YÖK, meslekî eğitimi işgücü piyasasının ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandıracak. Eğitimle istihdam ilişkisi güçlendirilecek.

 Meslekî eğitimin piyasa ihtiyaçlarına göre yapılandırılması amacıyla çeşitli adımlar da atıldı. MEB bünyesindeki meslekî ve teknik eğitim kurumları, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü altında birleştirildi. Mesleki eğitim ve öğretim strateji belgesi hazırlanması çalışmaları ise sürüyor. Eğitimle istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi için atılan bir başka önemli adım da organize sanayi bölgelerinde açılan meslekî ve teknik eğitim okullarına, öğrenci başına destek sağlanması geliyor. OSB’lerdeki meslek ve teknik liselere öğrenci başına, öğrencinin devlete maliyetini 1,5 katına kadar ödeme yapılacak. Uygulama OSB’lerdeki meslek ve teknik okullarla sınırlı değil. Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği organize sanayi bölgesi dışındaki özel meslek liseleri ile teknik okullara da devlet öğrenci başına destek verecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.