banner

AKP’nin 10 yıllık eğitim karnesi




Başbakan Erdoğan, son 10 yılda eğitimde köklü değişiklikler yaptıklarını bunlardan en önemlisinin, 4+4+4 eğitim sistemine geçişle birlikte zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardıklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan, AK Parti 19. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, son 10 yılda yaptıkları eğitim politikalarını değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, eğitim alanında yapılanları şöyle anlattı:

''Eğitim alanında 16 yılda 6 bin 326 eğitim kurumu açarak, ülkemize 181 bin 316 yeni derslik kazandırarak yeni bir dönem başlattık. Derslik sayısını 346 bin 660'dan 492 bine çıkartarak güçlü bir altyapı kurduk. Bütçeden eğitime ayrılan pay biz geldiğimizde 7.5 milyar seviyesindeydi, 2012'de biz 39 milyar seviyesine çıkartık. Bütün öğrencilerimize kitapları ücretsiz olarak verdik, veriyoruz. İlköğretime ve ortaöğretimde ortak kullanılan laboratuvar sayısını 19 binden, 33 bine çıkardık. İlköğretim ve ortaöğretim için 893 adet pansiyon ve yurdu hizmete açtık. Okullarımıza 1 milyon bilgisayar gönderdik. 30 bin bilişim sınıfı kurduk.

Eğitim sistemimizi '444 kod' adıyla ifade ettiğimiz 4+4+4 ile 4 yıl ilkokul, 4 yıl orta, 4 yıl lise olacak şekilde yeniden düzenledik. Bu düzenlemeyle zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık. 12 yıl zorunlu eğitim olayı aslında bizim dönemimizin bir adı değil. 12 yıl zorunlu eğitim olayı, 28 Şubat'ın ardından aslında gündeme oturmuş, yapılması gereken bir adımdı, bu ertelenmişti. Bu ertelemeyi biz yerine getirdik. Fakat o gün bunu savunanlar biz bunu yapınca çılgına döndüler, çünkü yapan kim AK Parti. Bunu onlar yapsaydı çok büyük bir başarı olacaktı. Biz yapınca çılgına döndüler.''

Başbakan Erdoğan, isteyen öğrencilerin artık okullarda Kur'an-ı Kerim eğitimi, Siyer-i Nebi eğitimi alabileceğini anlatarak, Kur'an eğitimi için 470 bin, Siyer-i Nebi için de 250 binin üzerinde başvuru yapıldığını söyledi.

Din eğitiminde zorlama yok

Erdoğan, ''Zorlama yok, kendi arzusuyla, isteğiyle talep edenler. Nelerin engellendiğini göstermesi bakımından bu da çok önemli. Ülkemizin her yerinde bütün evlatlarımızın eğitim imkanlarından faydalanabilmesi için gerekli her türlü tedbiri aldık'' diye konuştu.

Öğretmen atamaları

İktidarda bulundukları 10 yılda 358 bin öğretmen atayarak, öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirerek, bu anlamdaki sorunları da büyük ölçüde çözdüklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Zaman zaman bazı televizyon kanallarında veya oluşturulan bazı dernekler vasıtasıyla 'ben öğretmen oldum, atanmıyorum' şekliyle hareket edenler var. Herkes öğretmen olabilir, fakat bütün bunların atanabilmesi için de şüphesiz devletin gerek bütçe noktasına gerekse bunları atama noktasında diğer kamu kurumlarıyla ilgili planlamasına müsaade etmek lazım. Biz, devlet yönetiyoruz, o zaman bundan önceki iktidarlara böyle bir hesap sorulabildi mi- Bizim şu andaki yaptığımız atama oranlamalarına baktığımız zaman geçmiş dönemle mukayese edilemeyecek kadar fazla. Biz, bunu Allah'ın izniyle sıfırlayacağız. Tamamıyla artık öğretmen noktasındaki atamaları sonuca erdireceğiz. Bizler bodrum katlarında beden eğitimi dersi aldık, artık spor salonlarına geçiyoruz. Van'da açılışını yaptığımız okullardan bir tanesinde baktım arka tarafta çok amaçlı kapalı spor salonu var. 32 derslikli ilk ve ortaokul, arasında kapalı spor salonu görünce 'hamdolsun Yarabbi bu günleri gördük' dedim.

Erdoğan, konuşmasını üzerinde ''10 yıl önce bugün, milletin partisi iş başına geldi'' yazılı afişin olduğu platformda yaptı. Platformda ayrıca 2002'den 2012'ye kronolojik bir sıralamayla AK Parti'nin önemli icraatlarına yer verildi.

Palatformun arkasına ise 2002'de 58. Hükümet'in Abdullah Gül, 2003'te 59. Hükümet'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulduğu, 2004'te yerel kalkınmanın başladığı, 2005'te Türk Lirası'ndan 6 sıfırın atıldığı, 2006'da milletvekili seçilme yaşının 25'e düşürüldüğü, 2007'de 21 Ekim halk oylamasında ''evet'' oylarıyla anayasa değişikliğinin yapıldığı, 2008'de Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Türkiye ayağının temelinin atıldığı, 2009'da yerel seçimler, 2010'da halk oylamasıyla anayasa değişikliğinin yapıldığı, 2011'de AK Parti'nin tekrar iktidara geldiği, 2012'de de eğitimde 4+4+4 eğitim sistemine geçildiğinin yazıldığı görüldü.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı AK Parti Kızılcahamam kampında, basın mensupları Başbakan Erdoğan'ın konuşma yapacağı salona alınmadan önce üst aramasından geçerken, gazetecilerin malzemeleri de bomba arama köpeklerince incelendi.

Üniversite sayısını 76'dan 168'e çıkardık

50 devlet 42 de yeni vakıf üniversitesi kurduklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Üniversite sayısını 76'dan 168'e çıkardık. Ülkemizde üniversite bulunmayan il kalmamasını sağladık. Fakat birileri çıkıyor ne diyor, 'ne gerek vardı bu kadar illere üniversite kurmaya.' Bunun altındaki espriyi kavrayamıyor. Çünkü hayatında böyle bir dert yok, biz dertliyiz. Biz bu adımları atarken, bu ülkede fakir fukaranın, garip gurebanın ayağına eğitim öğretim anlayışını götürebilelim, yüksek öğrenim için Hakkari'den kalkıp belki İstanbul'a gelemeyebilir, Ankara'ya, İzmir'e gelemeyebilir ama Hakkari'de bir üniversite olursa orada tahsilini alabilir düşüncesiyle bu adımı attık, bu bir. İkinci boyutu, göçü engellemek. Göç noktasında bunu minimize edelim. Üçüncü bir adım, artık üniversiteli öğrencilerin orada olmasıyla farklı illerden de o illere öğrencilerin az da olsa gelmesiyle oradaki gençlikle, gençliğin buluşmasını sağlayalım. Bizim değerler silsilesi içerisinde ortak kültürü oluşturmanın gayreti içerisinde olalım.''

142 yıldır öğrencilerden alınan harç uygulamasına son verdik

Osmanlı'dan beri süren 142 yıldır öğrencilerden alınan harç uygulamasına son verdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, barınma sorunun giderilmesine ilişkin de önemli adımlar attıklarını söyledi.

Son olarak dün 41 ilde 40 bin yatak kapasiteli 53 yurdun açılışını Beşevler Spor Salonu'nda öğrencilerin huzurunda yaptıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, açılan yurtlardan uydu aracılığıyla görüntüler izlediklerini dile getirdi.

Ankara'daki öğrencilerin ''Biz de isteriz'' dediklerini aktaran Başbakan Erdoğan, yeni yurtların Ankara'dakilerin önüne geçtiğini ifade etti. Yeni yurtların bütün modern imkanlara sahip olduğunu, ranza sistemi yerine baza sistemi uygulandığını anlatan Başbakan Erdoğan, yurtlarda buzdolabı dahil olmak üzere her odada tuvalet ve banyo bulunduğunu söyledi.

İnternet kullanımı ücretsiz

Erdoğan, internet kullanımının tüm yurtlarda ücretsiz olma sürecini de dün akşam imzalanan anlaşmayla başlattıklarını kaydetti.

Göreve geldiklerinde kredi miktarının 45 lira olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, şu anda kredi ve burs miktarının 260 liraya yükseldiğini bunun yanında da 180 lira beslenme yardımı yapıldığını ifade etti. Yılbaşında yeni bir düzenleme daha yapacaklarını bildiren Erdoğan, bu rakamların biraz daha artacağını söyledi.

Lisans üstü eğitim öğretimde olanlara 520 lira verdiklerini onun da artacağını belirten Erdoğan, doktora öğrencilerine de asgari ücretin üzerinde, 780 lira ödediklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, ''Bizden önceki iktidarların aklı neredeydi, bunların eğitim öğretim diye bir derdi var mıydı- Hepsi ortada. Hangisine bakarsanız bakın onların böyle bir derdi olmadı'' dedi.

Gençlerin zihinlerinin yanında bedenlerinin de gelişmesi için gençlik ve spor hizmetlerine ayrılan kaynağı 62 milyon liradan 625 milyon liraya çıkardıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz 10 yılda Türkiye'ye uluslararası standartlarda 169 yeni spor tesisi kazandırdıklarını, tüm illerde 405 yeni spor tesisinin yapımının da sürdüğünü kaydetti.

Yapımı devam eden 30 yüzme havuzuyla bu imkana sahip olmayan il kalmayacağını bildiren Erdoğan, 125 sentetik çim yüzeyli futbol sahasını da hizmete sunacaklarını bildirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.