banner

Bu ülkede bir üniversite var, onun da hali perişan




Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 15 bin öğrencinin eğitim gördüğü Bangui Üniversitesi pek çok imkansızlıkla mücadele ediyor. Toz içindeki sıra ve masalardan oluşan küçük sınıflarda pencereler bile camsız.

Orta Afrika Cumhuriyeti, dünyanın en fakir ülkelerinden biri. 4,5 milyonluk ülkede fakirlik her alanda kendini hissettiriyor. Öyle ki, ülkede sadece bir üniversite bulunuyor. Eğitim kurumunun fiziki şartları da içler acısı. Buna rağmen harabeye dönmüş sınıflarda Afrikalı öğrenciler üniversite eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor.

Başkent Bangui ile aynı ismi taşıyan üniversitede 15 bin öğrenci eğitim görüyor. Tıp, hukuk, ekonomi, fen ve sosyal bilimler olmak üzere 5 fakültenin bulunduğu Bangui Üniversitesi’nde teknoloji ve kırsal bölge çalışmaları yapan iki enstitü de faaliyet gösteriyor. Farklı Afrika ülkelerinden yabancı öğrenciye sahip olan eğitim kurumunda Türkiye’den de 6 öğrenci öğrenimine devam ediyor. Üniversitenin rektörü Georgette Florence Koyt née DeBalle, fiziki şartların yetersizliğinden şikâyet ediyor. DeBalle, “Başta tıp ve fen bilimlerinde olmak üzere ciddi öğretim görevlisi eksikliğimiz bulunuyor. Sınıflarımız yeterli değil. Laboratuvarlarda birçok malzeme ihtiyacımız var.” diyor. Birkaç ay önce Türkiye’yi ziyaret ederek bazı üniversitelerle anlaşmalar yaptıklarını belirten DeBalle, Kimse Yok mu Derneği yetkililerinden tıp fakültesi laboratuvarları için yardım sözü aldığını anlatıyor. Afrika bölgesinden yabancı öğrencilerin eğitim görmesine alışageldiklerini aktaran kadın rektör, Avrupa veya Asya ülkelerinden ilk kez birilerini derslerde gördüğünde şaşırdığını dile getiriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üniversitelerinde başlangıçta 3 Türk öğrencilerinin olduğunu aktaran DeBalle, “Üniversitemizi küçümsemeyerek burada eğitimlerine devam etmeleri onur verici.” ifadelerini kullanıyor. İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde okuyan Türk öğrenciler, bu ülkede faaliyet gösteren Türk Koleji’nde de çalışıyor. Orta Afrikalı üniversite öğrencileri ise lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yüksek lisans için, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa ülkelerine gitmek istediklerini belirtiyor. Öğrenciler ayrıca, yeterli ve düzenli para verilmediği için akademisyenlerin sık sık grev yaptığını ve bu sebeple yıllık eğitim takviminin uzayabildiğini ifade ediyor.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.