banner

Başlarına öyle bir şey geldi ki geriye tek çare kaldı




Siz siz olun internetten alışveriş yaparken dolandırıcıların oyununa gelmeyin güvenli sitelerden alışveriş edin. İnternet üzerinden alışveriş yaparken TC kimlik numaralarını dolandırıcılara kaptıran vatandaşlar, yakalarını mahkemelerden bir türlü kurtaramıyor.

‘Sürekli polis kapımı çalacak mı?’ korkusu yaşayan vatandaşlar, devletten yeni TC kimlik numarası istiyor.

Zaman Gazetesi’nin haberine göre, kimlik numarası mağdurlarından 26 yaşındaki Muhammed Fatih Bıçakçı, dolandırıcıların sahibinden.com adlı internet sitesinde kendi adına üyelikler açarak vatandaşları tuzağa düşürdüğünü aktarıyor. İnternet sitesinin aynı TC numarası ile birden fazla üyeliği kabul etmesine anlam veremeyen Bıçakçı, dolandırıcıların yöntemini şöyle anlatıyor: “Dolandırıcılar, başkasının TC numarasıyla üye olup piyasanın çok altında ürün ilanları veriyor. İnternet sitesindeki telefon numarasından kendisine ulaşan müşteriden, elinde bulundurduğu TC numarasını ve kendi üzerine kayıtlı olmayan bir telefon numarasını vererek, ürünün ücretini veya kapora yatırmasını istiyor. Müşteri parayı yatırıyor. Dolandırıcı ‘parayı çeker çekmez’ telefonunu da kapatıp kayıplara karışıyor. Dolandırıldığını anlayan vatandaş da parayı yatırdığı TC numarası sahibine dava açıyor.” Sahtekarların TC numarasıyla kaç kişiyi dolandırdığını bilmeyen mağdur genç, “Her an polis kapıma gelip beni götürecek korkusuyla yaşıyorum. Dava açıp devletten yeni bir TC kimlik numarası isteyeceğim.” ifadelerini kullanıyor.

Avukat Okan: TC numarası ile istediğim kişiyi suçlu gibi gösterebilirim

Benzer bir şekilde dolandırılan vatandaşlardan biri de İzmirli Murat Boztoprak (35). Hakkında birçok dava bulunan Boztoprak da TC kimlik numarasının kötü insanların eline geçtiği için devletin kendisine yeni bir TC numarası vermesi gerektiğini vurguluyor. Boztoprak’ın avukatı Hakan Okan ise TC numarasının hiçbir mahremiyeti yokken bu numara üzerinden kişileri dolandırıcılıkla suçlamanın çok ilkel olduğunu vurguluyor. Okan, “Elimde bir TC kimlik numarası olsa istediğim kişiyi suçlu gibi gösterebilirim. Çünkü sistem buna çok müsait. Mahkemeler bu davalarda üzerine düşeni yapmıyor. Müvekkilime 5 yıl hapis ve 5 bin TL para cezası veren Ağır Ceza Mahkemesi, delilleri araştırmadan, toplamadan 3 ayda davayı bitirdi. Halbuki müvekkilimin söz konusu tarihlerde nerede olduğunu araştırması gerekiyordu.” diyor.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.