banner

MEB’i ve Bakan Dinçer'i kızdıracak araştırma




Eğitim-İş tarafından 32 ilde yapılan bir araştırmaya göre Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e artık güvenilmiyor

Eğitim-İş’in 32 ilde 884 öğrenci velisiyle yaptığı araştırma sonuçlarına göre, velilerin yüzde 85’i yeni eğitim sistemi 4+4+4’ü desteklemiyor. Yüzde 78,7’si Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB), yüzde 89’u da Milli Eğitim Bakanı’na güvenmediğini ifade etti.

Hürriyeteğitim’in haberine göre, Eğitim-İş, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yeni sistemi velilere sordu. ‘4+4+4 Eğitim Sistemine İlişkin Veli Görüşleri’ konulu anket çalışmasına 32 ilden 884 veli katıldı. Anket sonuçlarına göre velilerin yaklaşık yüzde 95’i, 4+4+4 eğitim sistemi uygulamaya konulurken görüşlerinin alınmadığını ifade etti. Yüzde 70’i 4+4+4’ün içeriğini yeterince bilmediğini, yüzde 90,5’i de sistemin velilere yeterince anlatılmadığını, yüzde 85’ten fazlası 4+4+4’ün Türk eğitim sistemine uygun olmadığını, yüzde 80’inden fazlası MEB’in okulları yeni sisteme göre düzenlemediğini, yüzde 84,1’i 4+4+4’ün ideolojik bir uygulama olduğunu, yüzde 78,7’si MEB’e ve yüzde 89’undan fazlası Milli Eğitim Bakanı’na güvenmediğini, yüzde 69’undan fazlası da kaynaştırma eğitimine ihtiyaç duyan öğrenci sayısının artacağı görüşlerini paylaştı.

Velilerin yüzde 89’u da 4+4+4’e destek vermediğini belirtti.

Sistem velilere daha etkili bir şekilde anlatılmalı

Eğitim-İş, velilerle yüz yüze yaptığı anket çalışmasından çıkan sonuçlardan yola çıkarak önerilerini de paylaştı. Sendika, önerilerini şöyle sıraladı:  - MEB, uyguladığı eğitim modelinin içeriğini velilere ve eğitim çalışanlarına daha etkili bir şekilde anlatmalıdır.

- Okulların fiziksel altyapıları ve donanımları düzeltilmelidir. MEB bütçesinden yatırımlara ayrılan pay arttırılmalıdır.

- Halkta destek bulmayan bir eğitim modelin başarılı olması imkansızdır. MEB bu uygulamadan vazgeçmelidir.

- 4+4+4 eğitim modeli ile bilimsel eğitimden uzaklaşılmış, eğitim sistemimiz dinselleşmiştir.

- Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.

- MEB, artan derslik, okul ve öğretmen ihtiyacını öncelikli olarak çözmelidir.

- MEB, eğitim sisteminde yapacağı değişikliklerden önce bilimsel araştırma yapmalı, STK’ların görüşlerini almalıdır.

- MEB, alanında uzman olan eğitimcilerle çalışmalıdır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.