banner

22.1 milyar bulunmazsa eğitim kalitesi geriler




ERG, Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin eğitim sisteminin ihtiyaçları için yeterli olmadığını belirtti. ERG tarafından, 22.1 milyar TL ek sermaye bulunmazsa eğitimin kalitesinde gerileme yaşanabileceği yorumu yapıldı

ERG, 8 Kasım Perşembe günü TBMM’de görüşülecek olan MEB bütçesini ineceledi. Görüşlerini tüm milletvekilleriyle paylaşan ERG’ye göre, MEB’in bütçe artışı olumlu ancak yeterli değil. ERG’nin değerlendirmesine göre, yeni eğitim sistemi nedeniyle öğrenci artışına cevap verebilmek ve  okulöncesi eğitim hedeflerini gerçekleştirebilmek için üç yılda 22,1 milyar TL ek sermaye gideri için kaynak gerekiyor. Aksi takdirde, eğitimin kalitesinde gerileme yaşanabilir.

Hürriyeteğitim’de yer alan habere göre, Eğitim Reformu Girişimi (ERG), 8 Kasım Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesini eğitimdeki dönüşüm ile Hükümet ve Bakanlık’ın eğitim hedefleri ışığında inceledi. ERG bulgularını ve önerilerini bir politika notu aracılığıyla tüm milletvekilleriyle paylaştı. ERG’nin milletvekilleriyle paylaştığı, ‘Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesinde Öngörülen Artış, Eğitim Sisteminde Yaşanan Dönüşüme ve Kaliteli Eğitimin Gereklerine Ne Ölçüde Yanıt Veriyor?’ başlıklı notta bu artış olumlu değerlendirilmekle birlikte, yetersiz olduğu belirtiliyor ve nedenleri açıklanıyor.

ERG’nin, MEB bütçesi hakkında değerlendirmesi ve gerekçeleri ise şöyle:

MEB’in 19,9 milyar TL’ye ihtiyacı var

Öğrenci sayısındaki hızlı yükseliş, Orta Vadeli Mali Plan’da (OVMP) öngörülen bütçe artışından fazlasını gerektiriyor. 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun sonucunda öğrenci sayılarında ciddi bir artış söz konusu. İlköğretimdeki artış, 66 ayını tamamlamış çocukların zorunlu eğitime katılımından kaynaklanıyor ve yaklaşık 300 binden daha fazla öğrenciye denk geliyor. Ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınması ise, kaynakların yaklaşık 180 bin çocuğun daha ortaöğretime geçiş yapacağı ve ortaöğretimde okulu terk eden yaklaşık 400 bin çocuğun sistem içinde tutulacağı öngörüsüyle düzenlenmesini gerektiriyor. İlk ve ortaöğretimde mevcut derslik gereksinimini ve MEB 2010-2014 Stratejik Planı’nda ifade edilen okulöncesi eğitimde derslik sayısı hedeflerini dikkate alan hesaplamalar, sadece derslik yatırımı için, 2012 fiyatlarıyla, MEB’in 19,9 milyar TL’ye gereksinim duyduğunu ortaya koyuyor.

Okulöncesi için ayrılan kaynaklar yetersiz

Okulöncesinde hem erişimin hem de kalitenin önceliklendirilmesi ve okulöncesi eğitim için ayrılan kamu kaynaklarının hızla arttırılması gerekiyor. Türkiye’de erken çocukluk eğitimi için ayrılan kamu kaynakları, OECD ortalamasının sadece yüzde 5’i düzeyinde. Öngörülen bütçe, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından ifade edilen ve son derece önemli bir hedef olan, 2013-2014’te 48-60 ay yaş grubu için okulöncesi eğitimde yüzde 100 okullulaşma hedefini karşılayacak nitelikte değil.

Eğitim kalitesinde gerileme yaşanabilir

Sekiz yıllık zorunlu eğitime geçiş sonrasındaki beş yıllık dönemde, yatırım giderleri MEB bütçesinin ortalama yüzde 21’ini oluşturmuştur. OVMP 2013-2015’te ise bu oran ortalama yüzde 10’dur. Eğitimin kalitesinde gerileme yaşanmaması için, MEB bütçesi sermaye giderleri kalemi için 2013’te ek 7 milyar TL, 2014’te ek 7,4 milyar TL ve 2015’te ek 7,8 milyar TL’lik kaynak gereksinimi söz konusu.

110 bin 800 öğretmene ve derslik sayısında artışa ihtiyaç var

6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un eğitimin kalitesinde gerilemeye neden olmadan uygulanabilmesi için derslik sayısında kayda değer bir artış gereklidir.

Öğrenci nüfusundaki mevcut ve öngörülen genişleme dikkate alınırsa, OVMP 2013-2015 ile MEB bütçesinde öngörülen artış en iyimser tahminle ancak öğrenci başına yapılan yatırım dışı reel harcamaları sabit tutmaya yeterli olabilir. İlk ve ortaokullarda, sınıf mevcutları ortalama 31 öğrenci olarak varsayıldığında toplam 31 bin 415, liselerde ise sınıf mevcutları ortalama 34 öğrenci olarak temel alındığında toplam 69 bin 413 ek dersliğe gereksinim olduğu tahmin ediliyor. MEB İnşaat ve Emlak Grup Başkanlığı’na göre ilk ve ortaokullarda bir dersliğin maliyeti yaklaşık olarak 175 bin, liselerde ise 200 bin TL’dir. Bu hesaplama sadece derslik yapımı için MEB bütçesinin 18,6 milyar TL’ye gereksinimi olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca, eğitimin kalitesinden fedakarlık yapılmaması için ortaöğretimde 110 bin 800 öğretmene gereksinim olduğu öngörülüyor. TEPAV sadece 2012-2013 öğretim yılı için ek öğretmen maliyetini 2,1 milyar TL olarak tahmin etmiştir. OVMP 2013-2015’te MEB bütçesi için öngörülen teklif tavanları ile temel eğitimde kalite kaybının nasıl önüne geçileceği ve okulöncesi eğitimde hedeflenen okullulaşma oranlarının nasıl gerçekleştirileceği belirsizdir.

(hürriyeteğitim)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.