banner

Ataması Yapılmayan Öğretmenler TBMM’ye çıkarma yaptı




Ataması yapılmayan öğretmenler, seslerini duyurabilmek için dün Meclis’teydi

atanamayanlar_meclis.jpgAtaması yapılmayan öğretmenler, dün TBMM’de yapılan bütçe görüşmelerinde CHP’li Müslim Sarı ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Atanamayan öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren grup, sorunlarının gittikçe arttığını ve hükümetten çözüm beklediklerini belirtti

Kendilerine 'Atanmayan öğretmenler' diyen bir grup eğitimci TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında yıllardır eziyete uğradıklarını ifade ettiler

Meclis’te dün bir yandan eğitim sistemi kapsamındaki kurumların bütçeleri görüşülürken diğer yandan sistemin içerisine giremeyen ve kendilerine ‘Atanmayan öğretmenler’ diyen eğitimcilerin sorunları gündemdeydi. CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı ile beraber Meclis’te basın açıklaması yapan ‘Atanamayan Öğretmenler’, yıllardır eziyete uğradıklarını vurgulayarak “Ortada Milli Eğitim Bakanlığı değil Milli Cehalet-Eziyet Bakanlığı vardır” dedi.

Şubat 20132te öğretmen ataması yapılacak mı? tıklayın

CHP’li Müslim Sarı beraberinde 15 kadar ‘Atanamayan Öğretmenle’ beraber Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, atanamayan öğretmenlerin sayılarının ve sorunlarının gün geçtikçe arttığına dikkat çekerek, “2002 yılında sayıları 72 binken bugün 300 bine ulaşmış durumda. Buna karşın Bakanlık, öğretmen açığı da 126 bin düzeyindeyken, ücretli öğretmenlik yoluna gidiyor; Bakan, atanamayan öğretmenlere adeta hakaret ediyor” dedi. Atama sayısının yılda 2’den 1’e çekildiğini, öğretmenler için KPSS puanının 2 yıl geçerliğinin 1 yıla indirildiğini anımsatan Sarı, “Geçmişte KPSS puanlarıyla iki yılda 4 kez atanma şansı olan öğretmenler artık yılda 1 kez atamayla yetinmek zorunda kaldı. Branşlar bazında bakıldığında 70 bin meslek lisesi öğretmeni atama beklerken ayrılan kontenjan 300 civarında. Eşdurumu ataması diğer bir sorun; basına da yansıdı lösemi hastası birçocuğun öğretmen babası ile hemşire annesi bile yan yana gelemedi. Başbakan’ın üç çocuk politikasıyla da çelişiyor bu durum; eşleri bile bir araya yana getiremiyor ki...” diye konuştu.

'SAYIN BAŞBAKAN, DÜN DÜNDÜR. BUGÜN BUGÜN MÜDÜR?'

Müslim Sarı, bütçelerin siyasi tercihlere göre hazırlandığı; belediyelere cari transferler kalemiyle kaynaklar aktarılırken öğretmene aynı özenin gösterilmediğini söyledi. Milli Cehalet-Eziyet Bakanlığı Sarı’nın ardından söz alan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu(AYÖP) Sözcüsü Hasan Basri Ekici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın 2002 yılında ataması yapılmayan öğretmen kalmayacağını söylediğini anımsatarak, “Sayın Başbakan, geçmişte bazı siyasetçilerin dediği gibi’dün dündür, bugün bugün müdür?” diye sordu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle öğretmenlere belli şartlar çerçevesinde tanıdığı branş değişikliği uygulaması ile ücretli öğretmenliği eleştiren Ekici, şunları söyledi:

”30-40 yıllık öğretmenlerin branşları değiştirildi, buradan sormak istiyorum ‘Kırk yıllık kani olur mu yahni?’ Atama bekleyen binlerce öğretmenler varken ücretli öğretmen uygulaması yapılıyor. Bu kişilerde eğitimin gereklilikleri de aranmıyor; içlerinde baytarı da işletmeciside var. Ortada eğitimi düşünen bir Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bahsedemeyiz; Milli Cehalet-Eziyet Bakanlığı vardır. Anayasamızda ’ Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlettir’ deniyor, oysa uygulamalar öğretmenini-öğrencisini müşteri gören taşeron bir devlet anlayışında. Bence yasalara ‘taşeron bir devlettir’ yazalım uygulamayla uyumlu hale gelsin. Biz 24 Kasım’ı kutlamıyoruz, Meclis’e girmek için kapıda ‘bir dolu engelle’ karşılaştık. Her yerde itiliyoruz. Önümüzdeki haftalarda kutlanacak olan 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü 100 binin üzerinde atanamayan öğretmen kutlamayacaktır, bilinmesini istiyoruz. Bize gelince bütçe dengesi Diyanet, Genelkurmay’a gelince...Milli Eğitim Bakanlığı resim açıklamalarında 120 binin üzerinde öğretmene ihtiyacı olduğunu söylüyor, o zaman niye atama yapılmıyor? Gerekçeleri bütçe dengeleriymiş; buradan sormak istiyorum Diyanet’in Genelkurmay Başkanlığı’nın bütçesi gündeme gelince dengeler işlemiyor da öğretmen atamaları söz konusu olunca mı bu dengeler gündeme geliyor. O dengeleri kaç yıl daha bekleyeceğiz. Bu bakanlık bize dost mu düşman mı; eğitimden mi yana cehaletten mi? Gerçi bunun yanıtını hergeçen gün anlıyoruz. Uyarmak istiyorum, eğitimde tasarruf gelecekte cehalete getirir”

Bir diğer atanamayan öğretmen ise eğitimden tasarruf yapılmasının sonuçlarının Libya ’da, Suriye ’de, Mısır ’da görüleceğini ifade edip, ”Başbakan adres arıyorsa buralara baksın” derken, yeniden ABD Başkanlığına seçilen Obama ’nın “En iyi öğretmenler bizde” sözünü de anımsatarak, “Umarım bizim yöneticilerimize de bu söz ders olur” dedi.

(radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.