banner

Emniyet araştırdı: İlkokul çocukları terörün pençesinde




Terör örgütü PKK/KCK, son yıllarda sokak eylemlerinde ve silahlı saldırılarında çocuk yaştakileri kullanıyor. Emniyet’in 2011-2012 yıllarında terör suçlarından gözaltına alınan 593 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre PKK adına eylem yapanların yüzde 42,2’si 17-25, yüzde 18,1’i de 12-16 yaşları arasında.

teror egitimDiyarbakırlı E.G. (14), taş atan çocuklardan biri. İstanbul’da okurken arkadaşları aracılığıyla terör örgütüyle tanıştı. Sokak eylemlerine katıldı, defalarca gözaltına alındı. Yaşı küçük olduğu için hep serbest bırakıldı. Diyarbakır’dan İstanbul’a geldiği için ‘kültür bunalımı’ yaşadığını söyleyen E.G., örgüt sempatizanlarının bu durumdan faydalandığını ifade ediyor. Terör örgütü PKK/KCK, her yıl E.G. gibi binlerce çocuğu kandırıp eylemlerde ön saflara sürüyor. Yüzlercesini de ‘ölmeleri ve öldürmeleri’ için dağa gönderiyor. Bu durum, Emniyet’in raporlarına yansıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı birimler, 2011-2012 yılları arasında gözaltına alınan yaklaşık 593 kişiyle ilgili olarak detaylı bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre; terör suçlarına karışanların yüzde 42,2’si 17-25 yaş arası gençlerden oluşuyor. Yüzde 18,1’i ise 12-16 yaş arası çocuklardan meydana geliyor. Araştırma, terör örgütünün okul ve dershanelere niçin saldırdığına da ışık tutuyor.

Örgütün eylemlerine katılan gençlerin yüzde 46’sı ya ilkokul mezunu ya da okulu bitiremeden örgütün ağlarına düşmüş. Yüzde 5,7’si lise mezunuyken, yüzde 16,3’ü de üniversite öğrencisi ya da mezunu. Terör örgütlerinin, eğitim kurumlarına sızarak öğrencileri saflarına katmak için ciddi bir çalışma yaptığına da dikkat çekiliyor. Araştırmada, “Eğitim düzeyi düşük bireyler terör suçuna karışmış olarak karşımıza çıkmakta, bireylerin eğitim seviyeleri düştükçe teröre katılım oranları da aynı oranda artmaktadır.” deniliyor.

Araştırma kapsamında, terör suçlarına karışan şahısların aylık gelirleri de masaya yatırıldı. Buna göre yüzde 53,8’inin aylık geliri 500 liradan az. Yüzde 46,2’si ise aylık bin lira ve üzeri kazanca sahip. Araştırmaya dahil edilenlerin yüzde 81,3’ü nitelik gerektirmeyen işlerde çalışıyor. Yalnızca yüzde 9,3’lük kesimin düzenli bir işi var. Araştırmada, terör suçuna karışan gençlerin suç kayıtları da yer aldı. Hakkında işlem yapılan kişilerden yüzde 67’si ilk defa gözaltına alınırken, yüzde 23,5’lik kesimin ise birden fazla kaydı tespit edildi.

Gençleri okul sorumluları yönlendiriyor

Hakkâri Emniyet Müdürlüğü’nde ifade veren N.A. (14), örgütün okullardaki faaliyetini gözler önüne seriyor. PKK/KCK’nın, propaganda ve eleman kazanma çalışmalarını okul sorumlusu olarak adlandırılan kişiler aracılığıyla yaptığını aktaran N.A., bu kişilerin öğrencileri eylemlere katılmaları konusunda ikna etmeye çalıştığını kaydediyor. N.A., ailelerin çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenmemesinin de örgütün ekmeğine yağ sürdüğünü aktarıyor. N.A., son dönemde polisin gençlere yönelik sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinin ise örgütün propagandasına büyük darbe vurduğunu dile getiriyor.

Adana Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesine başvurulan A.D. (15) ise, örgüt mensuplarının ailesine ve kendisine, ‘ne olursa olsun tutuklanmayacağı’ yönünde garanti verdiğini belirtiyor. Okulda okurken arkadaşlarından etkilendiğini ve onların kendisini eylemlere katılmaya teşvik ettiklerini anlatan A.D., bölgede görevli bazı öğretmenlerin de teşvik ettiğini iddia ediyor.

Okul yakma eyleminde çocukları kullanmışlar

Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde bulunduran KCK'nın, Van'daki izinsiz gösteriler ve okul kundaklamalarında yaşı küçük çocukları kullandığı ortaya çıktı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla KCK'nın gençlik kollarına yönelik operasyon gerçekleştirildi. Beyüzümü, Hacıbekir, Akköprü ve Yalımerez mahallelerinde 17 farklı adrese düzenlenen eşzamanlı operasyonda gözaltına alınan 25 kişi, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltındaki 11 kişinin yaşının küçük olması dikkat çekti. Gözaltına alınan 11 çocuğun, kısa bir süre önce taşlı ve molotoflu saldırıya uğrayan Van Gölü Teknik Meslek Lisesi, Mehmet Akif Ersoy Lisesi, Hacıbekir İlköğretim Okulu ve 7 No'lu Aile Sağlığı Merkezi saldırılarında kullanıldığı belirlendi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.