banner

Avrupa grevde




AB’deki ekonomik kriz büyüyor. Avrupa Birliği ülkelerinden İspanya’da ekonomik krize karşı hükümetin yaptığı kesintileri protesto etmek için işçi sendikalarının çağrılarıyla yapılan 24 saatlik genel grev, Madrid'de başlatıldı.

grev_ab.jpgİspanya'da ekonomik krize karşı hükümetin yaptığı kesintileri protesto etmek için işçi sendikalarının çağrılarıyla yapılan 24 saatlik genel grev, başkent Madrid'deki Sol Meydanı'ndan başlatıldı.

Ülkenin iki büyük işçi sendikası CCOO ve UGT'nin genel sekreterlerinin katılımıyla düzenlenen etkinliğe, sendika liderleri maksimum katılım istedi. 150 sivil toplum örgütünün de destek verdiği genel grev kapsamında, 600'den fazla uçuşun iptal olacağı, toplu ulaşımların asgari hizmet düzeyinde verileceği bildirildi. Hükümete, ''Ya ekonomi politikanı değiştir ya da git'' diye seslenen sendika liderleri, değişiklik olana kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

32 gözaltı, 12 yaralı

Grev kapsamında çıkan olaylarda 32 kişinin gözaltına alındığı, 12 kişinin yaralandığı bildirildi.

İspanya demokrasi tarihinde 9. kez yapılan ve ilk defa bir yıl içinde ikinci kez olan genel grevin ilk 6 saati olaylı geçti. Gece yarısı başlayan grevde en çok katılım ve olay gıda hallerinde, metal ve otomobil sektöründe gözlendi.

Emniyet Genel Müdürü Cristian Diaz, basına verdiği bilgide, ''bazı yaralanmalar ve gözaltılar olmasına rağmen kamu düzenini bozacak büyük olayların meydana gelmediğini'' söyledi. Olayların en çok Valencia, Granada, Madrid, Zaragoza, Barcelona gibi şehirlerde meydana geldiği belirtildi. Yaralanan 12 kişiden 4'ünün polis olduğu açıklandı.

Bu arada ülkenin en büyük iki işçi sendikası CCOO ve UGT, gece vardiyalarında greve katılımın yüzde 82 ila yüzde 95 arasında olduğunu duyurdu.

Ayrıca, saat 06.30 itibariyle ülke genelinde elektrik tüketiminin ise normal bir güne oranla yüzde 11,4 oranında düştüğü bilgisi verildi.

Genel grev bir hata

Öte yandan, İspanyol Hükümeti'nden yapılan değerlendirmelerde, ''Genel grev bir hata. Sadece İspanya'nın dış imajına ve ekonomiye zarar verecektir'' denildi.

Ekonomi Bakanı Luis de Guindos ''Genel grev hakkına tam saygı gösteriyorum ama bu görüşü paylaşmıyorum'' derken, Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da ''Genel grev hiçbir şeye yardım etmiyor. Tüm ülkenin hedefi, istihdam yaratmak olmalıdır, genel grev değil'' ifadesini kullandı.

Portekiz'deki genel greve katılım yüzde 90

Öte yandan İberya yarımadasında işçi sendikalarının birbirlerine dayanışma göstererek ilk defa aynı gün yapılan diğer grev Portekiz'de başladı.

Portekiz'in en büyük işçi sendikası CGTP'nin yetkilileri, genel greve katılımın yüzde 90 düzeyinde olduğunu, özellikle sağlık sektörünün tamamen durduğunu söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.