banner

ÖRAV, Hizmetiçi Eğitim Programları devam ediyor




Öğretmenlere yönelik çalışmalarıyla ve eğitim programlarıyla takdir toplayan Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV)’nın 2009 yılında başlattığı “Öğretmenin Sınırı Yok” projesi devam ediyor.

ÖRAV, Hizmetiçi Eğitim Programları devam ediyorÖğretmenlere yönelik çalışmalarıyla ve eğitim programlarıyla takdir toplayan Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV)’nın 2009 yılında başlattığı “Öğretmenin Sınırı Yok” projesi, büyük bir hızla sürüyor. Proje çerçevesinde bugüne kadar 76 ilde 2.756 okulda 70 binin üstünde öğretmene ulaşılırken, yapılan araştırmayla da çalışmanın öğretmenlere olan etkisi ölçüldü.

ÖRAV’ın Garanti Bankası ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirlikleriyle yürüttüğü proje; düşünen, sorgulayan ve araştıran bir eğitim modelinin uygulanmasına katkıda bulunmak, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine yönelik eğitim faaliyetleri düzenlemek amacını taşıyor. “İletişim Becerileri”, “Sınıf Yönetimi”, “Ölçme ve Değerlendirme” gibi konuları kapsayan 2,5 gün eğitim alan öğretmenler, ücretsiz sunulan bu eğitimlere gönüllü olarak katılıyorlar. Eğitimin sonunda ise sürecin değerlendirilmesi için anket çalışmasına katılıyorlar.

2009 yılından beri sürdürülen eğitim çalışmasının ardından yapılan bu nitel araştırma, “Öğretmenin Sınırı Yok” eğitiminin öğretmenler üzerindeki orta vadedeki etkisini, öğretmenlerin özgün ifadeleri ve fikirleriyle ortaya koyabilmek amacını taşıyor. Türkiye’nin 64 ilinden 19.968 öğretmen’in katıldığı araştırmada, öğretmenlere bu eğitime katılmaktan ne derece memnun oldukları soruluyor. Ortaya çıkan sonuçlar ise böyle bir eğitim ile ne kadar yararlı bir iş yapıldığını kanıtlar nitelikte. Öğretmenlerin yüzde 88,7’si bu eğitimle ilgili memnuniyet düzeylerini “Çok/Oldukça fazla” olarak ifade ederlerken; öğretmenlerin yalnızca yüzde 1,8’i memnuniyet düzeyini “Hiç/Az” olarak belirtiyor.

ÖĞRETMENLER EĞİTİMLERDEN MEMNUN

Öğretmenlerin, yüz yüze görüşmeler sonucunda verdikleri yanıtları sınıflandıran ÖRAV, öne çıkan başlıkları şöyle sıralıyor; “eğitimin özellikleriyle ilgili yorumlar ve genellemeler”, “eğitimin meslek yaşantılarına, eğitime, öğrencilere bakış açılarına etkisi ile ilgili farkındalık” ifadeleri, eğitim seminerini yararlı bulduklarını belirten ifadeler. Öğretmenlerin, eğitimin özellikleriyle ilgili yorumları ve genellemelerini içeren ifadelerden öne çıkanlar ise şunlar: “geldiğimize değdi, seminerde size önem verildiğini hissediyorsunuz”, “değişik uygulamalar gördük, dersin nasıl eğlenceli hale getirileceği ile ilgili uygulamalar gösterildi”, “çok yapıcı, olumlu bir girişim olduğunu düşündük, katıldığımız en olumlu seminerdi.”

“Öğretmenliğimin ilk yıllarına geri döndüm, o heyecanı hissettim”, “mesleğimin değerinin farkına vardım”, “öğrenci gözüyle tekrar bakabilmeyi öğrendim”, “iletişimin çok önemli olduğu gerçeğini anladım”, “öğretmenin öğrencinin ruhsal durumunu anlayacağı etkinliklerdi”, “doğru bildiğim yanlışları fark ettim” gibi ifadeler ise araştırmada eğitimin meslek yaşantılarına, eğitime ve öğrencilere bakış açılarını yansıttı.

Öğretmenlerin nitel saha araştırmasına ve eğitim değerlendirme sorularına verdikleri bu yanıtlar, “Öğretmenin Sınırı Yok” eğitiminde elde edilen yüksek başarının niceliksel ve niteliksel yönlerini ortaya koydu. ÖRAV’a göre öğretmenlerden elde edilen bu bulgular, eğitimin öğretmenler tarafından faydalı, olumlu ve öğretici bulunduğunu açıkça gösteriyor.

Öğretmenin Sınırı Yok eğitiminde uygulanan model öğretmenlerin mesleki ve kişisel motivasyonu arttırmakta, onlarda değerli ve önemli oldukları hissini yaratmaktadır.

Eğitimtercihi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.