banner

Dayakçı öğretmene 1500 lira para cezası




Konya'da Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde coğrafya öğretmeni Ali K., 16 yaşındaki öğrenci A.A.'yı dövdüğü iddiasıyla 9'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'basit yaralama' suçundan 1500 lira adli para cezasına çarptırıldı

Konya'nın Selçuklu İlçesi’ndeki Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim gören A.A., geçen 6 Mart Salı günü, teneffüste Arapça öğretmeninin dersi projeksiyon sınıfında yapacağını söylemesi üzerine, yoklama defterini projeksiyon sınıfına götürüp masaya bıraktı.

İddiaya göre A.A., sınıftan çıktığı sırada bir önceki dersini orada tamamlayan coğrafya öğretmeni Ali K., yoklama defterini öğrencinin yüzüne attı. Ardından da A.A.’ya, "Sen ne yapıyorsun, defteri niçin masanın üzerine bıraktın?" dedi. A.A. da, Arapça öğretmeninin bu sınıfta ders yapacağını söylemesi üzerine defteri getirdiğini söyledi.

Öğretmen Ali K., "Ben burada ders yapıyorum. İkinci dersi de burada yapacağım" diyerek öğrenciyi dövmeye başladı. A.A. da bu sırada kendisini korumak için öğretmeni itti. Araya öğrencilerin girmesiyle kurtulan ve burnu kanayan A.A., müdür yardımcısının odasına gidip durumu anlattı. Daha sonra da ambulansla Konya Numune Hastanesi’ne götürüldü. Durumu öğrenen öğrencinin ailesinin şikayeti üzerine polis merkezine getirilen öğretmen Ali K.’nın ifadesi alındı. Tedavisi tamamlanan A.A. da taburcu oldu.

OKULDAN ATILDI

Öğretmeninden dayak yemesi, gazetelerde haber olunca okul müdürlüğü A.A. hakkında ’Okul kılık kıyafet kurallarına uymadığı, Coğrafya öğretmeni ile münakaşa olayı yaşadığı ve okul hakkında okul müdürlüğünden izin almadan medyaya bilgi verdiği’ gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Soruşturma sonucunda Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğrenci Disiplin Kurulu, 16 Mart Cuma günü, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmenliği’nin 12’nci maddesi gereğince ’Okul Müdürlüğü’nden izin almadan basına bilgi vermek’ suçlamasıyla ’okuldan tasdikname ile uzaklaştırma’ cezası verdi.

DAVA AÇTI, KAZANDI

Yaşanan olayların ardından devreye İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de girmesiyle tastikname ile uzaklaştırma işlemi durdurulup A.A., okuluna devam etti. Bu sırada A.A., ailesiyle birlikte coğrafya öğretmeni Ali K. hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunup, olay günü okulun güvenlik kamerasını delil olarak sundu. Güvenlik kamerası görüntülerinde ise A.A. ile coğrafya öğretmeni Ali K. arasında yaşanan kavga ve öğrencinin burnu kan içinde okul koridorlarında dolaşması yer aldı. Ayrıca A.A. tastikname ile uzaklaştırma işleminin iptali için de 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

ÖĞRETMENE 1500 LİRA PARA CEZASI

Konya 9’uncu Sulh Ceza Mahkemesi 13 Kasım Salı günü, Coğrafya öğretmeni Ali K.’yı basit yaralama suçundan 75 gün adli para cezası ile cezalandırdı. Ali K.’nın ekonomik ve diğer şahsi hallerini de göz önüne alan Mahkeme Heyeti günlüğü 20 lira olmak üzere bin 500 lira adli para cezasını 10 eşit taksitte ödemesine hükmetti. Taksitler ödenmediği taktirde ise ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceğini kaydedildi. Ayrıca hükmün açıklanmasını da ertelemedi. Toplam 395 lira olan mahkeme masraflarının da Ali K. tarafından ödenmesini istedi.

TASTİKNAMA İLE UZAKLAŞTIRMA KARARI DA İPTAL EDİLDİ

2’nci İdare Mahkemesi de, geçen ekim ayında okul idaresini haksız bularak okuldan uzaklaştırma kararını iptal etti. OKULU DIŞARDAN BİTİRECEK Yaşadığı olayın ardından psikolojik olarak etkilenen A.A., eğitimi açık liseden tamamlama kararı aldı.

A.A. "Mahkemeler benim haklılığımı ortaya koyuyor. Ancak yaşadıklarımın ardından okulu bırakacaktım ama ailemin isteğiyle dışarıdan bitirme kararı aldım. Şimdi lise son sınıftayım ve okulumu açık lise kanalıyla dışarıdan bitirmeye çalışıyorum. Her şeye rağmen okumaya devam edeceğim" dedi.

Kardeşinın haklılığının hukukun üstünlüğü ile aydınlandığını belirten ağabeyi Atakan A. da, "Onur belgesine sahip olan kardeşim hakkında o dönem okul idaresi ve öğretmen tarafından linç kampanyası başlatıldı. Sınıf ve okul içinde ötekileştirildi. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine dilekçelerle yaşadıklarını anlattık. Dilekçelerimizden sonuç alamadık. Sonuç olarak yaşananları adli mercilere taşıdık ve haklılığımız ispatlandı. Ama kardeşim yaşadıkları karşısında okula gitmek istemediğini söyledi. Son sınıf öğrencisi olduğu için liseyi bitirmesini istedik. Şu anda açık lise öğrencisi ve devlet okuluna gidemez hale getirildi" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.