banner

Okullardaki törenler darbeye ortam hazırlıyor




TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı taslak rapora göre, okullardaki törenlerin darbeye zemin hazırladığı gerekçesiyle değiştirilmesi ön görülüyor.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun antidemokratik süreçlere ilişkin hazırladığı rapor taslağında, ilk ve orta öğretimdeki tören olgusuna ciddi eleştirilerde bulunuldu.

Raporda, öğrencilerin sıraya girme, bayrak törenleri ve and içme törenlerinde askeri terminolojinin kullanıldığına işaret edildi ve “Rahatlar, hazır ollarla ve andımızın okunmasıyla süslenen militer komutlar ve bu olgu, askeri darbeler karşısında gösterilen atalete hizmet etmektedir. Bu tarzın mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir.” denildi.

Raporda, toplumun darbelere karşı gerekli tepkiyi ortaya koymadığı bu tablonun da darbe düşüncesinde olanları teşvik ettiği belirtildi. “Siyasetin sadece sandıkta icra edilen fasılalı bir süreç olduğu noktasındaki kanaat değişmedikçe; halk, yönetime daha çok katılmadıkça; demokrasiyi kesintiye uğratan müdahaleler karşısında göstermesi gereken refleksleri kazanamayacaktır canadianviagras.net.” denildi. Bu reflekslerin kazanılamamasında gençlerin ilk ve ortaöğretimdeki yetiştirilme tarzının önemli olduğu vurgulandı. Raporda, şu tespitlerde bulunuldu: “Türk eğitim sisteminin ayrılmaz bir boyutu olan tören olgusunun militarizmi besleyen yönlerine dikkat çekmek gerekiyor. Öğrencilerin özellikle ilk ve orta öğretimdeki sıraya girme, bayrak törenleri, and içme gibi törenlerde, hep askeri terminolojinin kullanılması; rahatlar, hazır ollarla ve andımızın okunmasıyla süslenen militer komutlar ilk kez Dr. Reşit Galip’in maarif vekilliğinde uygulamaya sokulmuştur ve bu olgu askeri darbeler karşısında gösterilen atalete hizmet etmektedir. Mevcut yönetmelikler değiştirilerek militarizme hizmet edecek törenlerden kaçınılmalı; askeri talimleri, yanaşık düzenleri andıran merasimler sivilleştirilmelidir.” Raporda, harp okullarındaki müfredatın da askerlerin ‘darbeci’ olarak yetişmesine neden olan etkenlerden biri olduğu belirtildi.

Darbe Komisyonu suç duyurusunda bulunmayacak

Bu arada TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 2 Mayıs’ta başladıkları çalışmalarına bin 200 sayfayı geçen kapsamlı raporuyla son noktayı koyacak. Raporun ilk kısmını bizzat kaleme alan Komisyon Başkanı Nimet Baş, duygusal değerlendirmelerin de yer aldığı bir giriş yazdı. Raporun, sonuç ve öneriler bölümünde MGK’nın kaldırılması başta olmak üzere 25 civarında ana öneri yer alırken, çok gizli nitelikteki 187 bilgi ve belgenin rapora konulmayacağı öğrenildi. Süren davalar dikkate alınarak raporda, doğrudan ‘isim’ belirtilerek suçlamalara yer verilmeyecek. Komisyon hiç kimse için suç duyurusunda bulunmayacak. Raporda, ‘Vatana ihanet dışında bir suçla yargılanması mümkün olmadığı’ için 28 Şubat sürecinin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e yönelik eleştiri ve tespitler dile getirilecek. Son rötuşların ardından rapor, önümüzdeki salı günü TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.