banner

Dershaneler kapatılacak mı?




Her yıl binlerce öğrencinin üniversite hayalini gerçekleştirmede büyük paya sahip olan dershanelerin kapatılması konusu, eğitim camiasından yetkin isimleri de şimdiden kara kara düşündürüyor

dershaneDershane ler kapatılırsa yerine nasıl bir sistem kurulacak, parasıyla özel hoca tutanla, parası olmayan arasında fırsat eşitliği nasıl sağlanacak, dershanelerde çalışan onca öğretmen ne yapacak? Bu soruların cevabını şimdilik pek kimsenin bildiği yok. Samanyolu Haber Muhabiri Ahmet Doğan bugünkü köşe yazısında, Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli bir genel müdürle dershaneler hakkında yaptığı görüşmeyi yazdı.Sorularına karşılık aldığı cevaplar son derece düşündürücü...

İşte Ahmet Doğan'ın o yazısı:

Hem öğrenciler, hem veliler, hem de dershanelerde çalışan on binlerce öğretmenin gözü kulağı bu sorunun cevabında… “Dershaneler gerçekten kaldırılacak mı?”…

Cevabı bulmak için Milli Eğitim Bakanlığı'nın nabzını tuttum. Daha önce İstanbul'da görev yaparken başarılarıyla adını duyuran bir genel müdürle görüştüm.

Aldığım bilgi, hükümetin dershaneleri kapatmada kararlı olduğu yönünde. Görüştüğüm bürokrat, “Başbakan kapatılacak dediği için Bakanlıkta yorum yapamıyoruz” dedi. Ve ekledi; “Alt yapı çalışmalarına hızla devam ediyoruz, çok sayıda rapor hazırlandı. 2014'te dershaneler kademeli olarak kapanacak”…

Peki, bu nasıl olacak? Öğrenciler sınava nasıl hazırlanacak? Üniversitelere yerleştirmeler ne şekilde yapılacak? Ve belki de en önemlisi, dershanelerde çalışan on binlerce öğretmen işsiz mi kalacak?

Bütün bu soruları, genel müdüre tek tek sordum. Kendisi de samimi şekilde cevap verdi.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Milli Eğitim Bakanlığı'nda kafalar son derece karışık. Kimse dershanelerin nasıl kapatılacağını ve yerine nasıl bir sistem kurulacağını tam olarak bilmiyor.

Görüştüğüm bürokrat da aynısını söyledi, “Valla dershaneler kapatılacak ama ondan sonrasını nasıl çözeceğiz biz de bilmiyoruz. Hala bir formül bulamadık” dedi.

Aldığım bilgiler, Bakanlığın her üniversitenin kendi sınavını yapacağı bir sistem üzerinde çalıştığı yönünde.

Mesela ÖDTÜ öğrenci almak için sınav yapacak. Üniversite, istediği öğrencinin profiline göre sınav sorusu hazırlayacak. Ve sınava giren öğrenciler, puan sıralamasına göre üniversiteye kabul edilecek. TÜBİTAK, bu konuda çalışma yapıyormuş.

Genel müdür, bu noktada çok çarpıcı bir tespitte bulundu. “Üniversiteler kendi sınavını yapacak ama bu sınavlara da hazırlanmak gerekecek. Çünkü devlet liselerindeki eğitim kalitesi, bu sınavları geçemeye kesinlikle yeterli değil. Öğrenciler yine takviye eğitime ihtiyaç duyacak. Dershaneler kapanacağı için özel dersler artacak ve merdiven altı eğitim başlayacak” dedi.

Daha da önemlisi, fakir zengin ayrımı asıl bu noktada ortaya çıkacak.

Görüştüğüm bürokrat, “Zengin öğrenciler kolejlere gidip sınavları geçecek. Ama maddi durumu yetersiz olan öğrenciler, özel ders alamayacağı için üniversiteyi kazanamayacak” tedirginliği dile getirdi.

Haklı da. Çünkü en ucuz kolejin sadece bir yıllık eğitimi, 10 bin liradan başlıyor. Bunu dörtle çarptığımızda, üniversite kazanmanın maliyeti 2 bin liralık dershane ücretinden bir anda 40 bin liraya çıkıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerden doğacak boşluğu internetten e-dershane sistemiyle kapatmayı düşünüyor. Ama görünen o ki, bakanlık bürokratları bile bu sisteme inanmış değil.

Bilgisayarı ya da interneti olamayan öğrencilerin durumu, sistemin işlemeyeceğini ve eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olduğunu düşündürüyor.

Dahası, aklına soru işareti takılan binlerce öğrenci, internetten aynı anda öğretmene nasıl soracak? Öğretmen binlerce o soruyu aynı anda nasıl cevaplayacak?

Genel Müdüre, “Dershaneleri kapattıktan sonra açıkta kalacak bu kadar işsiz öğretmen ne olacak?” diye sordum. Cevap, büyük bir sessizlik… Yüzünü mahcup bir edayla başka bir tarafa çevirdi ve uzun uzun düşündü…

Milli Eğitim Bakanlığı, KPSS'yi de kaldırmayı planlıyor aldığım bilgilere göre.

Görüştüğüm bürokrat, “TÜBİTAK KPSS üzerinde de çalışıyor” dedi. “Peki, memur alımında nasıl bir formül düşünüyorsunuz?” diye sorduğumda ise yine “Valla kimse bilmiyor” cevabını verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.