banner

Türkiye onların umudu oldu




Türkiye'ye dünyanın her yerinden iş başvurusu yağıyor. Bir insan kaynakları sitesinin verilerine göre, Türkiye’ye 170 bin kişi internetten iş başvurusunda bulundu

Yıllar önce iş umuduyla yurt dışına binlerce göç veren Türkiye, Avrupa ve Dünya’da ekonomisinin kötüye gitmesi ve Türkiye ekonomisinin güçlenmesiyle dışarıdan göç almaya başladı.

60'lı yıllarda binlerce vatandaşını başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerine iş ve yeni bir hayat umuduyla gönderen Türkiye, son yıllarda büyüyen ekonomisi ve hızla düşen işsizliğiyle dünyanın iş umudu oldu. Avrupa ve Amerika'da yaşanan ekonomik krizin yanı sıra Ortadoğu'daki kaos ortamından kaçan yabancılar artık iş bulmak için Türkiye'nin kapısını çalıyor. Türkiye'de çalışmak isteyen yabancı adaylar, adeta birbirleriyle yarışıyor. Geçen yıla göre Türkiye'de iş arayan yabancı sayısında yüzde 40 artış var. Özellikle Bulgaristan, Almanya, Azerbaycan, KKTC ve Fransa uyruklu adaylardan Türkiye'ye CV yağıyor. Türkiye'yi umut kapısı olarak gören yabancıların en çok çalışmak istediği sektörler ise perakende, tekstil ve finans olarak sıralanıyor.

Ağırlıklı olarak gençler başvuru yapıyor

Secretcv.com, 170 bin yabancı uyruklu adayın istihdam sağlayan siteler üzerinden iş aradığını açıkladı. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, ABD, Rusya, İngiltere ve Hollanda uyruklu çalışanlardan da yoğun talep olduğunu dile getirdi. "Yabancıların 2009'dan sonra Türkiye'ye ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Bu noktada doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının istihdama etkisi büyük" diyen Tütüncü, Türkiye'nin büyüyen ekonomisiyle gençler için istihdamda fırsat yaratmaya devam ettiğini vurguladı. Secretcv.com'un verilerine göre başvuru yapan yabancı adayların yüzde 10'u satış, yüzde 7'si pazarlama, yüzde 6.7'si dış ticaret, yüzde 6'sı ise insan kaynakları departmanlarında görev almak istiyor. Muhasebe, halkla ilişkiler, bilgi işlem ve üretim ise çalışmak istenen diğer bölümler arasında yer alıyor. Adayların yaş dağılımına bakıldığında da çoğunluğun (yüzde 34) 26-30 yaş arası genç kesimin oluşturduğu dikkat çekiyor.

Türkiye'den iş teklifi almak için sıraya giriyorlar

Türkiye'nin ekonomik notunun yükselmesinin yabancıların ilgisini artırdığını söyleyen Baraka Consulting Kurucusu ve Genel Müdürü Reha Abi, "Özellikle tekstilde tasarıma yönelmemiz ve yabancı perakende zincirlerinin Türkiye'ye yatırım yapması ülkemizi iş dünyasının odak noktası haline getirdi" dedi. Abi, İspanya, İtalya uyruklu ve Kuzey ülkelerinde yaşayan genç tasarımcıların Türkiye'den iş teklifi almak için sıraya girdiğini belirtti.

'Gençler daha cesur'

Türkiye'nin yükselen yıldız olduğunun tüm dünya tarafından bilindiğini vurgulayan My Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, "Türkiye'de yatırımların ve istihdamın arttığını duyan yabancılar 'bizim de şansımız olur mu' diyerek iş başvurusunda bulunuyor" dedi. Yalçın, başvurular arasında gençlerin çoğunlukta olmasını ise farklı bir ülkede çalışma konusunda daha cesur olmalarına bağladı.

Başvurulan bölümler (%)

Satış 10

Pazarlama 7

Dış Ticaret/İhracat 6.7

İnsan Kaynakları 6

Muhasebe 5.3

Yönetim 5

Finans 4.4

Halkla İlişkiler 4

Bilgi İşlem 4

Üretim 3.5

Sektörel dağılımda önde perakende (%)

Perakendecilik 10

Tekstil 8

Bankacılık / Finans 7

Bilişim Teknolojileri 6.4

İnşaat 6 Gıda 5.3

Otomotiv 5

İmalat 4.5

Sağlık 4

Turizm 3

(sabah)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.