banner

Erkekler çocuklar marka giyime daha meraklı




Okullarda kıyafeti serbest hale getiren yeni düzenlemenin ardından yapılan bir araştırma, çocukların giyim tercihlerinde erkek çocukların kız çocuklarına göre daha çok marka tercih ettiğini ortaya çıkardı

Araştırmaya göre, erkek çocuklar markalı ürünleri kız çocuklardan daha fazla tercih ediyor. Kız çocuklarda bu oran 51,2 iken erkeklerde yüzde 60’ı buluyor. Marka seçiminde ise arkadaşlar en etkin kesim.

Bugün Gazetesi’nin haberine göre, ergenlik çağındaki öğrenciler arasında yapılan araştırmada, erkek çocukların giyimde markalı ürünleri kızlardan daha fazla tercih ettiği ortaya çıktı. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından yapılan araştırmaya 160'şar kız ve erkek lise öğrencisi katıldı. Öğrenciler alt ve üst sosyoekonomik gruplardan seçildi. Araştırmada kız çocuklarının yüzde 51,2'si markalı ürünleri tercih ettiğini belirtti. Erkek çocuklarının ise yüzde 60'ı "Marka benim için önemlidir ve markalı ürünleri tercih ederim" cevabını verdi.

Kızlar erkeklere göre daha şanslı

Araştırmayı yapan ekipten ERÜ Öğretim Görevlisi Raziye Pekşen Akça, "Aslında biz toplum olarak kızların daha gösterişe, süse meraklı olduğunu düşünüyoruz ama bu süreçte ergenlerde de bir değişim olmuş. Ergenler gerek rol model aldığı sanatçıyla empati kurmaya çalışması, gerekse de beğenilme isteğiyle giysiyi yaşamının merkez noktasına oturtuyor. Kendi tarzlarını ve kendi imajlarını oluşturmaya başlıyorlar ama bu süreçte bir takım külfetler de getiriyor. Bunların olabilmesi için ekonomik olgular gerekli. Bu evrede kızlar daha şanslı. Çünkü, bir ürünü farklı şekilde kombine edebiliyorlar" diye konuştu.

Marka seçiminde 'arkadaş' çok etkili

Çocukların sosyal medyada gördükleri kişileri rol model olarak alabildiklerine dikkati çeken Raziye Pekşen Akça şunları söyledi: ''Araştırma kapsamında ergen gençlere 'Giysi seçerken önceliğin nedir' diye sorduk. 'Kişisel zevklerim, arkadaşlarımın zevkleri, ailemin zevkleri ya da dini inanışlarım' cevaplarını aldık. Özellikle üst sosyoekonomik gruptaki gençler 'Arkadaşlarımın tercihi doğrultusunda ben markayı seçerim' dedi."

Alt gelir grubu paylaşımcı

Gençlere 'Kıyafetlerinizi takas eder misiniz, ağabeyinizin, ablanızın giydiği bir kıyafeti giyer misiniz' sorusun da yönelttiklerini belirten Raziye Pekşen Akça, "Alt sosyoekonomik gruptaki çocuklar 'Giyerim, hatta arkadaşımın ihtiyacını gidermek için ona veririm' dedi. Ancak, üst sosyoekonomik gruptaki çocuk 'Hayır, benim bir kişiliğim, bir tarzım var, asla kıyafetimi başkasıyla paylaşmam ve marka benim için önemlidir, hep üst düzeydeki markaları almayı tercih ederim' cevabını verdi. Aslında bu bizim tüketim kültürünü empoze etmemizden kaynaklanıyor'' diye konuştu.

(bugün)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.