banner

Engelsiz dünya istediler




Dünya Engelliler Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi, engelliler sorunlarını dile getirdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Çiçek, ''Engellilerin, kimseye muhtaç olmadan, toplumun gelişmesine katkı sağlamasına imkan verecek tarzda yetiştirilmesi, imkanların sağlanması ve hayatın içerisinde sorunlarına çözüm bulunması, hepimizin ortak hedefi olması lazım'' dedi.

Engellilerin sorunlarına çözüm üretmenin herkesin görevi olduğunu belirten Çiçek, ''Düne göre bugün daha iyidir ama bununla beraber bütün sorunlar bitmemiştir'' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de engelli çocuklarla ailelerini kabul etti

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, engelli çocuklar için özel programlarının olduğunu belirterek, ''Bu hakları sonuna kadar yararlandırmak için çok uğraştık. Yetmez, daha da fazla uğraşacağız'' dedi.

Dinçer, Milli Eğitim Bakanlığı'nda, Konuşma Engelliler Federasyonu ve Özel Tercih Özel Eğitim Merkezi yöneticileri ile konuşma engelli çocuklar ve ailelerini kabul etti.

Bakan Dinçer, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Engelliler Günü vesilesiyle Türkiye'deki engellilerin hem sorunlarının, hem de buna karşı yükümlülüklerin hatırlandığını ifade etti.

Engellilerin sorunlarını, bireylerin merhamet duygularına bağlı kalarak çözmenin yetmeyeceğini belirten Dinçer, Türkiye'nin, yardımlaşma duygusu en yüksek toplumlardan biri olduğunu, kültürel değerlerin, insanların kendileri için istediklerini bir başkası için de istemesini öngördüğünü dile getirdi.

Hayırseverlerin şefkatlerine ve katkılarına vurgu yapan Dinçer, ''Ama bu tabii engellilerin sorunlarını çözme konusunda yetmez. Daha sistemli çözümler üretecek tedbirleri de öngörmeliyiz'' diye konuştu.

Basın açıklaması yaptılar

Türkiye Engelliler Konfederasyonu üyeleri, sorunlarının çözümü için Güvenark'ta basın açıklaması yaptı. Konfederasyon binasının önünde toplanan bir grup engelli, sloganlar atarak Güvenpark'a yürüdü.

Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, yaptığı basın açıklamasında, engellilere yönelik ayrımcılığın bütün boyutlarıyla yaygın bir şekilde sürdüğünü savundu. İçli, şunları kaydetti:

''Engellilere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği, hak kayıplarına yol açmadan bir an önce değiştirilmeli, sakatlığın tespitinde Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterleri yasallaştırılmalıdır. Muhtaçlık Aylığı'nın ödenmesi için 'bakmakla yükümlü kimsesi olmama' koşulu kaldırılmalıdır. Bakım hizmetlerinden yararlanmak için ailede birey başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3'ü oranının altında olması koşulu kaldırılmalı, devlet bakıma muhtaç tüm yurttaşlarına ücretsiz bakım hizmeti sunmalı, engelliye bakan yakınları eğitilmeli ve sigortalı hale getirilmelidir.''

Yurdun çeşitli yerlerinde engellilerin sorunlarına dikkati çeken etkinlikler düzenlendi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.