banner

50 bin yabancıya Türkçe öğrettik




Yunus Emre Enstitüsü, 2009'dan bu yana farklı ülkelerde yaklaşık 50 bin kişiye Türkçe dil eğitimi verdi.

yunus_emre_kulturEnstitü, önümüzdeki dönem için yurt dışında düzenli olarak her yıl 10 kültür merkezi açmayı hedefliyor. İlk olarak Bosna Hersek'te açılan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, daha sonra Arnavutluk, Kosova, İngiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Kazakistan, Romanya, Makedonya, Mısır ve İran gibi ülkelerde merkezler açtı.

Bazı ülkelerde birden fazla merkeze sahip olan Enstitü'nün, Kosova'da Piriştine, Prizren ve İpek, Bosna Hersek'te Saraybosna, Mostar ve Foynitsa, Arnavutluk'ta Tiran ve İşkorda, Romanya'da Köstence ve Bükreş'te kültür merkezleri bulunuyor.

Çalışmaları hakkında AA muhabirine bilgi veren Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, enstitünün Türkçe öğrettiği yerlerin sadece Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri olmadığını dile getirerek, Türkiye'den yaklaşık 40 öğretim üyesi görevlendirdiklerini söyledi. Bilkan, 2 yıldır YÖK ile birlikte gerçekleştirdikleri projeyle, 40 Türk öğretim üyesinin 34 yabancı üniversitede Türkçe öğrettiklerine dikkati çekti. Bilkan, "Türk dili, kültürü ve sanatı anlatıyorlar. Ayrıca Türkçe'yi ülkenin eğitim sistemine yerleştirmek isteyen ülkeler var. Bosna Hersek, Tunus ve Gürcistan gibi ülkeler bu konuda çok istekli. Bu süreçlerin tamamını ortaya koyduğunuzda çok ciddi rakamlar çıkıyor. Yunus Emre'nin Türkçe eğitimi verdiği, kaynak temin ettiği ve destekte bulunduğu öğrenci sayısının 50 bine yaklaştığını tahmin ediyorum" diye konuştu.

"30 yıllık bir mesafeyi 5 yılda almış olacağız"

Bilkan, şunları söyledi:

"Dışişleri Bakanlığı politikalarının en önemli kültürel argümanlarından birisi Enstitümüzdür. Sayın Başbakanımızın da Enstitümüze çok büyük ilgisi var. Muadil enstitüler içinde en iyisi olmayı hedefliyoruz. Gittiğimiz ülkelere ortak geçmiş ve tarihle gidiyoruz. Bosna'da anlattığınız birçok şey ortak tarihin ürünü. Geçmişte mevcut olan hafızayı yeniden canlandırmayı hedefliyoruz. Moskova'da, Pekin'de, Yeni Delhi'de, Sydney'de de merkezlerimizi açtığımızda 30 yıllık bir mesafeyi 5 yılda almış olacağız."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.