banner

Mahkeme kararına rağmen atama yapmayan dekana hapis




Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi'nde, mahkeme kararı olmasına rağmen öğretim üyesini, anabilim dalı başkanlığına atamayan EÜ Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı, 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

EÜ Matematik Bölümü Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlkay Karaca'nın, '''anabilim dalı başkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından atamasının yapılmasına ilişkin idare mahkemesince alınan kararı uygulamadığı'' iddiasıyla EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine açılan dava sonuçlandı.

İzmir 7. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, müdahil Doç. Dr. İlkay Karaca, anabilim dalı başkanlığı seçimlerinde 4 oyun 3'ünü almasına rağmen, başkanlığa kendisinin değil, dışarıdan başka birinin getirildiğini belirtti.

Bunun üzerine göreve kendisinin atanması gerektiğine ilişkin dekanlık ile rektörlüğe dilekçe gönderdiğini anlatan Karaca, daha sonra ilgililerle görüşme talebinin de kabul edilmediğini vurguladı.

''Atamasının yapılmaması'' üzerine İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde dava açtığını ve mahkemenin talebini yerinde bulduğunu anlatan Karaca, mahkeme kararını dekanlığa ve rektörlüğe sunduğunu ancak yine atamasının yapılmadığını söyledi.

Karaca, davalı sanığın, yıllardır dekanlık görevinde bulunduğunu ve idare mahkemesince alınmış kararı uygulaması gerektiğini bilmesi gerektiğini dile getirerek, Prof. Dr. Kazancı'nın kasıtla görevini kötüye kullandığını düşündüğünü ileri sürdü.

''Suç kastı yok'' savunması

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide KazancıKazancı'nın avukatı Ahmet Kul ise müvekkilinin 34 yıldır görev yaptığını, işlerinin yoğunluğu ve hukuki bilgisinin yetersizliği nedeniyle bir gecikme yaşanmış olabileceğini belirtti.

Söz konusu idare mahkemesi kararının da sadece yürütmenin durdurulmasına yönelik bir karar olduğunu, ''müdahilin göreve atanacağı'' hususunda verilmiş bir karar olmadığını iddia eden Kul, suç işleme kastı olmayan müvekkilinin beraatine karar verilmesini talep etti.

Davalı sanık Prof. Dr. Nadide Kazancı ise 2008 yılında dekan olarak atandığını, 6 bin öğrenci, 164 öğretim görevlisinin bulunduğu fakültede, aynı zamanda bölüm başkanlığı yaptığını ve derslere girdiğini, dolayısıyla yoğun bir iş temposuyla çalıştığını anlattı.

Dava konusu hakkında daha önce rektörlüğün avukatından görüş istediğini, ancak kendisine bir cevap verilmediğini savunarak, ''Dekanlığımızda tüm öğretim görevlilerinin özlük haklarına saygı duyulmaktadır. Kasıtlı olarak bir geciktirilme olmamıştır. 12 Ağustos 2010'da mahkeme kararı hakkında işlem yapıldı, 21 Eylül'de müdahilin beni YÖK'e şikayet ettiğini öğrendim. Ben mi kasıtlı davranıyorum, o mu kasıtlı davranıyor, halen anlamış değilim'' ifadelerini kullandı.

Ceza ertelendi

Mahkeme hakimi Sevgi Türer, ifadelerin dinlenmesinin ardından Nadide Kazancı hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ''Görevi kötüye kullanmak'' suçunu düzenleyen 257. Maddesi uyarınca 5 ay hapis cezası verdi.

Kazancı'nın cezası, daha önce suç işlememiş olması nedeniyle ertelendi. Kazancı'nın avukatı Ahmet Kul, kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.