banner

Onların yarıdan fazlası okuldan mahrum




Pakistan'da kız çocuklarının yarısının ilkokula, dörtte üçünün de orta dereceli okula gidemediği bildirildi.

pakistanBirleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, kız çocuklarının temel eğitim hakkından mahrum kaldığı belirtilerek, üst sınıflara gidildikçe okula gitme oranının hızla düştüğü vurgulandı.

Ülkede eğitim çağına gelmiş kız çocuklarının ancak yarısının eğitim görebildiğine işaret edilen BM raporunda, orta dereceli okula gitme oranının yüzde 25 olduğu kaydedildi.

Raporda, geleneksel aile yapısı, ekonomik sorunlar, güvenlik ve aşırılık yanlısı militanların baskısı; kız çocuklarının eğitimden mahrum kalma gerekçeleri olarak sıralandı.

Pakistan'da kız çocuklarının eğitim sorunu, geçen Ekim ayında çocuk aktivist Malala Yusufzay'ın Taliban militanları tarafından başından vurulmasından sonra dünya gündeminde sıkça yer almaya başladı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, hafta başında İngiltere'de yaptığı bir konuşmada kız çocuklarının eğitimi için kampanya başlatmış ve Malala adına kurulan eğitim vakfına 10 milyon dolar bağışlamıştı.

BM, Pakistan'da kız çocuklarının eğitim almalarına dikkati çekmek için, Malala'nın babası Ziauddin Yusufzay'ı "özel eğitim temsilcisi" olarak görevlendirmişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.