banner

Sabancı Vakfı, eğitim semineri düzenledi




Sabancı Vakfı’nın vakıflar ve sivil toplum alanındaki yeni yaklaşımları tartışmaya açtığı, sivil toplum, vakıf, özel sektör ve kamu temsilcilerini uluslararası uzmanlarla biraraya getirdiği “Sabancı Vakfı Filantropi Seminerleri”nin altıncısı düzenlendi. Seminerde, “Eğitim İçin Hayırseverlik: Yeni Çözümler” konusu ele alındı.  

Seminerin bu yılki konuşmacıları; özel sektör, vakıf ve devlet işbirliği ile eğitim sistemini iyileştirmek üzere çalışmalar yapan Al Jisr adlı sivil toplum kuruluşunun kurucusu M’hammed Abbad Andaloussi ve İnovasyon, Kalkınma, İlerleme Vakfı’nın (IDP-Innovation Development Progress) kurucusu Irene Pritzker oldu. M’hammed Abbad Andaloussi ve Irene Pritzker dinleyicilerle, eğitim sisteminin desteklenmesi ve iyileştirilmesi için çok sektörlü (özel sektör–sivil toplum/vakıf-kamu) iş birliğiyle; vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının yenilikçi yöntem ve yaklaşımları hakkındaki deneyimlerini paylaştılar.

“Eğitime yatırım, toplumsal gelişmeye yapılan en önemli yatırımlardan birisidir”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı,

Hayırseverliğin insana dair bir olgu olduğunu, önce bireye, sonra topluma değer kattığını belirterek hayırseverlikle insanların hayatında fark yaratmanın amaçlandığını söyledi. Sabancı Vakfı Filantropi Seminerleri’nin bu yılki  konusunun en temel insan haklarından biri olan “eğitim” olduğunu belirten  Güler Sabancı “Eğitim konusu, geçmişten bugüne Türkiye’de hem vakıfların hem de sivil toplum kuruluşlarının temel çalışma alanlarından biri olmuştur. Çünkü toplumsal gelişme, bireyin gelişimi ile mümkündür. Bu da ancak eğitimle olur”  dedi.

Geçmişte, okul yaparak, gençlere burslar ve ödüller vererek topluma katkıda bulunmayı hedefleyen bir hayırseverlik yaklaşımı olduğunu belirten Sabancı, “Günümüzde bu yaklaşım devam etmekle birlikte, eğitim konusu farklı açılardan ele alınıyor. Eğitim hakkı, sadece eğitime erişimle sınırlı değildir. Kaliteyi ve içeriği erişimden ayrı tutamayız. Bunun yanı sıra, eğitime erişimde fırsat eşitliğini de her zaman göz önünde bulundurmalıyız. Erkek çocukları gibi kız çocuklarının da, engellilerin de tam fırsat eşitliği çerçevesinde eğitime katılımını desteklemeliyiz” açıklamasında bulundu.

 “Toplumsal sorunların çözümü güç birliğini ve küresel düşünmeyi gerektiriyor”

Eğitime yatırımın, toplumsal gelişmeye yapılan en önemli yatırımlardan biri olduğunu söyleyen Güler Sabancı, Sabancı Vakfı’nın bu alanda yaptığı çalışmalar konusunda bilgi verdi. Güler Sabancı,  “Elbette eğitime verilen desteği parayla ölçmek mümkün değil. Verdiğimiz desteğin sonuçlarına paha biçilemez… Ancak Sabancı olarak, eğitime bugünkü değeriyle toplam 2 milyar TL’den fazla yatırım yaptık. Yaptığımız işbirlikleri ve ortaklıklarla toplumsal gelişmeye ciddi bir katkımız oluyor. Bu gerçeği eğitimde de göz ardı etmemeliyiz”  dedi.

Güler Sabancı, tüm dünyada toplumsal sorunların çözümünün; güç birliğini ve küresel düşünmeyi gerektirdiğini belirterek, Eğitim için Hayırseverlik konulu seminerde, eğitime destek konusunda ortaklıkların önemini vurgulayacaklarını söyledi.

“Okul Kalkındırma Programı” 105 okul ile başladı, 1200 okul daha ekleniyor

Seminerin konuşmacılarından Irene Pritzker, Gana’daki düşük ücretli özel okulların gelişmesi ve eğitim kalitesinin artırılması amacıyla İnovasyon, Kalkınma, İlerleme Vakfı tarafından uygulanan “Okul Kalkındırma Programı” hakkında bilgi verdi. Pritzker şöyle konuştu: “Projeye 27 bin çocuğa eğitim imkanı sağlayan 105 okul ile başladık. Ekonomik olarak en düşük gelir seviyesine sahip çocuklara hizmet veren bu okullarda mikro-finansa dayalı bir model geliştirdik. Yoksul bölgelerdeki okullar için kendi kendini idame ettiren programı oluşturmayı başardık. Pritzker sözlerine, “bu modelin dünyadaki başka gelişmekte olan ülkelerde de uygulanabileceğini, şimdiden projenin mali ortağının 1200 okulu daha programa almak için çalışmalara başladığını” ekledi.

Son 60 yıldaki eğitim yatırımlarına rağmen, dünyada okuma, yazma gibi temel becerilere sahip olmayan yaklaşık 250 milyon çocuk, herhangi bir okula kayıt olmayan 61 milyon çocuk olduğunu belirten Irene Pritzker, “Eğitim, evrensel bir insan hakkıdır” dedi.

Özel sektör desteğiyle eğitim sistemini iyileştirdi

Al Jisr adlı sivil toplum kuruluşunun kurucusu M’hammed Abbad Andaloussi, Fas’taki eğitim sisteminin gelişmesi ve modernleştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği girişimleri katılımcılarla paylaştı. Andaloussi, Fas’ta okuldan mezun olan gençleri iş hayatına hazırlamak ve özel sektörün eleman ihtiyacını karşılamak üzere, özel sektör temsilcileri ile birlikte yürüttükleri Al Jisr projesinden bahsetti. Andaloussi şöyle konuştu: “Özel sektörün uzmanlığından destek alarak eğitim sistemini iyileştirmeyi ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek mezunlar vermeyi hedefledik. Yüzlerce firmanın finansal ve teknik katkısını sağladık. Bugüne kadar 300 okulda bu sistemi uyguladık. 2015 yılında 500 okula ulaşmayı hedefliyoruz.”

Andaloussi, iş dünyası liderlerine ise şu sözlerle seslendi:  “Eğitime yatırım yaparak geleceğe yatırım yapmış olursunuz. Yeni nesil, finansal ve teknik katkılarınızla geleceğe iyi hazırlanırsa, sizin rekabet edebilirliğinizi de artırır. Birlikte okulları yeniden yapılandırabilir, geleceği inşa edebilir ve dünyayı değiştirebiliriz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.